Helyi kultúra

2023.09.07. 17:30

Könyv a csongrádi városépítő Góg Mihályról

Elsősorban a városépítő Góg Mihály születésének 100. évfordulójára készült el a Kubikosok nyomdokán című kötet, de mint a csongrádi művelődési központban tartott könyvbemutatón elhangzott, egy másik jelentős eseményhez is kapcsolódik. Ugyanis Góg születése 100. évében kiemelkedő nemzeti értékké, hungarikummá nyilvánították a kubikosságot, amely a 19. század második felében az alföldi út-, csatorna- és vasútépítések idején terjedt el, mint jellegzetesen magyar vándormunkás tevékenység, és a könyv főszereplőjéhez is szorosan köthető.

Darók József

Ifjabb Góg Mihály, Gyöngyössy Orsolya, Góg János és Sebestyén István beszélgetett a könyvről.

Fotó: Darók József

Műfaját és tartalmát tekintve is rendhagyó és különleges műnek nevezte a Kubikosok nyomdokán című könyvet Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató. Góg Mihály kéziratai alapján készült el a munka, amelynek alapját az ő egykori visszaemlékezései képezik, és amelyek origóként szolgálnak egy huszadik századi családtörténet kibontásához, illetve egy hiánypótló, tankönyvi igényességű várostörténeti monográfiához, magyarázta a muzeológus.

Édesapja halálát követően kerültek elő emlékiratai, naplói az íróasztala mélyéről, létezésükről a család sem tudott, árulta el kisebbik fia, Góg János költő. Ugyanakkor Góg Mihály tisztában lehetett vele, hogy egyszer majd unokái kezébe kerülnek visszaemlékezései, egyik írását ezzel a címmel látta el: Tájékoztató unokáimnak elődeikről. A nyilvánosság előtti publikálásra az adott okot, hogy munkásságának kordokumentummal felérő emlékei a csongrádi lakosok számára is nagyon érdekesek lehetnek, hangsúlyozta Góg János. A személyes részeket a megtalált írások alapján ő vetette papírra, a könyv közepén található várostörténeti fejezeteket azonban Sebestyén István író, nyugalmazott levéltáros jegyzi, aki annak idején másfél évtizeden át dolgozott Góg Mihállyal a városi pártbizottságban.

Kubikosként dolgozott fiatal korától Góg Mihály. Archív fotó.

A városépítőnek is titulált Góg mélyről indult, tizenévesen kubikosnak állt. 1958-tól a Csongrádi Gépállomást vezette, azt követően került a várospolitika élére, törekvéseit a település szolgálatába állította.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában