Szeged

2023.06.24. 17:29

Dalostalálkozóval emlékeztek Dankó Pistára - Galéria

A 165 éve született és 120 éve elhunyt Dankó Pistára emlékeztek szombaton Szegeden a Vármegye étteremben tartott dalostalálkozón, a nevét viselő Dankó Pista Nótakórus hagyományos rendezvényén. Az eseményen felcsendültek legendás dalai.

Imre Péter

Minden produkció sikeres volt, tapsot kapott a dalostalálkozón. Fotók: Imre Péter

A Vármegye étterem megtelt a Dankó Pista Nótakórus rendezte dalostalálkozón, melyen a Szeged-Felsőtanyán (ma Szatymaz) született Dankó Istvánra, ismertebb művésznevén, Dankó Pistára emlékeztek a résztvevők. Érkeztek fellépők Szegeden kívül – a vármegyeszékhelyről több, különböző városrészekből – Csongrádról és Szegvárról, de olyan ukrán kórus is szerepelt, aminek a soraiban négy, a háború sújtotta hazájából menekült nő is énekelt. 

A vendéglátó kórus elnökének, Beke Mátyásnak a köszöntője után a Dankóról elnevezett együttes nyitotta a programot, két Dankó-nótacsokorral. A fellépők közötti szünetben az egyik szervező, Kotormánné Marika ismertette a megjelentekkel a nótakirály életének epizódjait, első zenekarától, a Pósa Lajos költővel való megismerkedésen – sok nótát jegyeztek együtt –, a cári udvarban adott koncerten, karrierje egyéb állomásain át, 44 évesen bekövetkezett haláláig és temetéséig, ahol Herczeg Ferenc író búcsúztatta és 500 cigányzenész – azért, mert összesen ennyi dalt írt – játszotta az Eltörött a hegedűm… című nótát. A múzeum előtt ravatalozták fel, Pósa Lajos és Tömörkény István mondott búcsúbeszédet a koporsójánál. Dalainak központi elemei voltak a rózsa, a szerelem és a halál. 

Makra Andrásnak ajándékkal köszönte meg a Dankó Pista Nótakórus, hogy már 15 éve foglalkozik a csapat képzésével. Fotó: Imre Péter

Az emlékezés részeként Petrovné Ráti Lilla két Dankóról, Dankóhoz írt verset szavalt el. A házigazda kórus meglepetéssel is készült: Varga Sándorné Ida mama a csapat nevében köszöntötte Makra András tanárt, aki 2008-tól foglalkozik velük, tanítja a dalokat, csiszolja előadásukat. Az ajándékon a már említett Eltörött a hegedűm… című dal első sora hangjegyekkel, a tagok aláírása és a Köszönjük a 15 évet felirat látható. Az utolsó fellépő a mindig nagy tetszést arató, a harmonikás ifj. Ternai József vezette szegvári Magyar Nóta Klub volt. Hangulatos, vidám előadásuk ismét vastapsot érdemelt, de ezt a nap végén minden szereplő megérdemelte. A kórusok méltóan emlékeztek az egyik, ha nem a legnagyobb magyar nótaköltőre, Dankó Pistára.

Mi, dankósok ápoljuk és őrizzük az örökségét

 – hangzott el.

Közöttünk él

Dankó Pista nótáin kívül is közöttünk él. Szegeden a volt Régi Hungária Szálló előtt áll Margó Ede 1912-ben készült híres, lírai Dankó-szobra, és a legendás dalköltő halálának centenáriumán, 2003-ban a közelében emléktáblát helyeztek el. Kalandos életéről 1940-ben mozifilmet forgattak, születésének 150. évfordulóján, 2008. június 14-én több helyen megemlékeztek róla. A Szeged és Budapest Nyugati pályaudvar között járó InterCity a Dankó Pista IC nevet kapta a „keresztségben”, utcát neveztek el róla például Szegeden és a Józsefvárosban, de édes boroknak, pedagógiai intézménynek is kölcsönzi a nevét. A Magyar Rádió 2012 decemberében indult, főleg magyar nótát és operettet sugárzó népszerű csatornáját Dankó Rádiónak hívják és a szegedi Dankó Pista Emlékéért Alapítvány ápolja kultuszát. És ne feledkezzünk meg a Dankó Pista Nótakórusról se.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában