Raffai Éva: Zene nélkül nem élet az élet

2019.10.21. 18:11

Raffai Éva: Zene nélkül nem élet az élet

Raffai Éva 83 éves gyémántdiplomás nyugdíjas tanárnő mindig is a pedagógus pályára vágyott. A biológián és földrajzon túl, szolfézst is tanított a gyerekeknek. És amikor arra volt szükség, táncra oktatta az óvodásokat. A mai napig vannak tanítványai, akiknek segít, ha elakadnak az iskolában. Mikor az otthonában jártunk, néhány ismert, 30-as évekbeli dalt énekelt nekünk – tisztán, zongorakísérettel.

Kancsár Tímea

Szeged 2019.10.21. Raffai Éva gyémántdiplomás tanár fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

Éva néni (ő kérte, hogy szólítsuk így) nemrégiben, szeptember végén kapta meg a gyémántdiplomáját Szegeden, az IH Rendezvényközpontban. Itt találkoztunk vele először, ahol az otthonába invitált bennünket. Míg nála vendégeskedtünk, több hasonló tánc dalt elénekelt nekünk. Megtudtuk, az elmúlt években CD lemezre vették ezeket a dalokat, nótákat Éva néni tolmácsolásában. De nem csak az éneklés tölti ki a szabadidejét, a mai napig vállalja diákok korrepetációját, legyen szó szolfézsről vagy nyelvtan tanulásról. – Azt vettem észre, hogy a mai gyerekeknek rosszabbul megy a helyesírás – mondta. Miközben Feri bácsival – ő az élettársa – süteménnyel kínáltak bennünket. Éva néni elmeséli, a középiskolában talajtornázott, majd a pedagógus pályára lépett.

- Mindig is ezt szerettem volna csinálni, hisz már gyerekkoromban is állandóan azt játszottam, hogy tanítok. Éveken keresztül én voltam az egyedüli az egész járásban, aki megszerveztem a különböző tantestületekben a zeneoktatást, mert rengeteg zenére éhes szülő és gyermek volt akkoriban a környezetemben – mesélt Raffai Éva.

A gyémántdiplomás nyugdíjas tanárnő életéről, pedagógusi pályájáról mesélt lapunknak. Cikkünket megtalálja a keddi Délmagyarországban!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában