600 milliós projekt

3 órája

A tejtermelők munkáját segítő rendszert fejleszt az SZTE

Optimalizálják a tejgazdaságok munkáját.

Suki Zoltán

A tejtermelő gazdaságok munkáját, a beteg egyedek gyors elkülönítését lehetővé tevő, a tartástechnológiai elemek optimalizálását segítő rendszert fejleszt a Milkmen Földesi Tejtermelő Kft. és a Szegedi Tudományegyetem – közölte az egyetem mezőgazdasági karának dékánja szerdán.

tehén, tej, SZTE, tudomány, szoftver
Fotó: Pixabay

Mikó Edit, a projektet bemutató sajtótájékoztatón elmondta, a 2026 tavaszáig tartó, a Debreceni Egyetem közreműködésével megvalósuló, csaknem 600 millió forintos projekt költségeiből 429 millió forintot fedez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatása.

A Milkmen Kft. és az SZTE célja a tehenészetek munkáját segítő összetett döntéstámogató rendszer kifejlesztése. Az egyetem már bevált gépi látás platformjára építve hoznak létre multimodális - kép-, hang- és hőképalapú – érzékelőrendszert, amely segítségével folyamatosan lehet információkat gyűjteni az egyes tehenek és állatcsoportok vitális és életviteli jellemzőiről.

A projekt célja egy olyan, piacon értékesíthető termék és szolgáltatás létrehozása, amely később akár más állatfajokra is adaptálható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában