Stroke megelőző programot tartanak szombaton Szegeden

A stroke megelőzésére indított kampányt a Magyar Rotary District. Szombaton prevenciós délelőttöt szerveznek az ország több városában, így Szegeden is. A sportprogramok nevezői a szegedi stroke központot támogatják, de azok is értékes információkhoz juthatnak, akik csak ellátogatnak a Ligetbe.

Delmagyar.hu

A legnagyobb magyarországi jótékonysági szervezet, a Magyar Rotary District hatalmas, országos egészségügyi kampányba fogott a Magyar Stroke Társasággal és az Országos Mentőszolgálattal közösen. A stroke betegség megelőzésével és felismerésével kapcsolatos edukációs programsorozat indul M.O.S.T néven, melynek első állomásaként október 12-én, szombaton stroke prevenciós délelőttöt tartanak az ország mintegy 20 városában, köztük Szegeden is. Az Erzsébet Ligetben, az Újszegedi Szabadtéri Színpad bejáratánál előadásokat lehet hallgatni a stroke megelőzéséről és a betegség tüneteiről, melyek korai felismerésével megmenthető a betegek élete és sikeresebb lehet a rehabilitáció. De bemutatják az Életmentő alkalmazást is, vérnyomás- és vércukorszínt mérést végeznek és a mentőszolgálat munkatársai „HŐS” képzést is tartanak, így bárki megtanulhatja a sikeres újraélesztés lépéseit. 

stroke, prevenció, Kulka János
Kulka János 2016-ban kapott stroke-ot, így érintettként kampányol a M.O.S.T program mellett. Fotó: Penovác Károly/MW

A rendezvényhez - melyet a szegedi Rotary klubok és a Szeged Első Lions Klub közösen szervez – természetesen sportprogram is kapcsolódik, hiszen a stroke megelőzésében ez is fontos szerepet játszik. Kerékpározásra és futásra lehet nevezni különböző távokon, a nevezési díjakkal pedig a résztvevők a szegedi stroke központot támogatják.

Az országos kampányhoz neves sportolók, művészek csatlakoztak. Többek között a stroke-ban érintett Kulka János is az ügy mellé állt, illetve Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője is támogatja jelenlétével a rendezvénysorozatot. A szegediek közül a kampány arcai az OB I-es Szegedi Vízilabda csapat tagjai, DJ Dominique és Kovács Attila, kétszeres Géniusz győztes kvízmester, aki főállásban orvosként praktizál. Vele és a vízilabdázókkal egyébként a szegediek a rendezvény helyszínén is találkozhatnak. 

Tari Annamária, a Magyar Rotary District kormányzója hangsúlyozta, hogy a magyar rotaristák elhivatottak a M.O.S.T program minél szélesebb körben történő megismertetésében. – Ha csak egy ember esetében tudjuk felismerni a stroke, a „néma gyilkos” tüneteit, ha csak egy ember jut megfelelő időben stroke központba, már büszkén mondhatjuk, hogy a Magyar Rotary segített – fogalmazott.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában