Általános iskolás diákok rakták a térkövet a Vedres iskolában – galériával, videóval

Az építőipari ágazat sokszínűségét igyekeztek megmutatni a Vedres iskolában kedden szervezett Építsd a jövőd! rendezvényen. A pályaválasztás előtt álló fiatalok építhettek kéményt, cserepezhettek tetőt, térkövezhettek, falazhattak és fugázhattak is.

Timár Kriszta

A Szegedi Szakképzési Centrum idén is megrendezte az Építsd a jövőd! építőipari szakmai találkozót és pályaorientációs fesztivált. A Szegedi SZC Vedres István Technikumban kedden két turnusban fogadták az érdeklődő általános iskolás diákokat.

építőipar, fesztivál, Vedres iskola
Pár órára mindenki építész lehetett a Vedres iskolában. Fotó: Karnok Csaba

Azt igyekeztünk megmutatni, hogy az építőipari ágazat milyen színes. Több mint egy tucat duális partnercégünk is itt volt, ők segítettek a diákoknak a standokon, hogy kipróbálhassák a különböző szakterületeket 

– mondta Polgárné Asztalos Judit igazgatóhelyettes. 

A fiatalok többek között építhettek kéményt, cserepezhettek tetőt, térkövezhettek, falazhattak, de játékos formában kipróbálhatták a fugázást és a csempézést is. Akik pedig a manuális munkafolyamatok helyett inkább a high tech építészet iránt érdeklődtek, a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum standjánál ebbe is bepillanthattak.

Az okosházak tervezéséhez működtetéséhez elektronikai és informatikai tudásra van szükség. Ebből hoztunk példát, két robotot bemutatva. Az egyik zongorán játszik, a másik kockákat rak egymás tetejére. Utóbbit a diákjaink itt, a helyszínen programozták 15 perc alatt

 – részletezte Mitykó Csaba, a Déri iskola igazgatóhelyettese.

Erik és Dominik Deszkről érkeztek a rendezvényre. 

Nagyon jó, minden tetszik 

– lelkendeztek, annak ellenére, hogy egyikük sem ilyen irányban szeretne továbbtanulni. 

Talán a VR szemüveg volt a legérdekesebb. Meg a graffiti festés 

– mondták.

A program egyébként mérések alapján rendkívül hasznos és sikeres a továbbtanulni szándékozók körében. Minden évben megkérdezik ugyanis a 9. évfolyamot kezdőket, miért a Vedrest választották, és 30 százalékukról kiderül, hogy ezen a rendezvényen tetszett meg nekik ez az ágazat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában