Büntetés helyett támogatás

2 órája

Lakossági klímák áthelyezését rendelte el az algyői önkormányzat

Az algyői településképi rendelet tiltja, hogy a klímák kültéri egysége belógjon a közterületre. Ennek ellenére több tucatnyi épület utcafronti falára szereltek fel kültéri egységet. Az önkormányzat nem büntet, hanem anyagi támogatást nyújt az érintett lakossági klímák áthelyezéséhez.

Koós Kata

Több mint negyven otthont érint Algyőn a lakossági klímák kültéri egysége áthelyezésének ügye. Az önkormányzat 2019-ben fogadta el a településképi rendeletet, amelyben megtiltották a lakossági klímák kültéri egységének benyúlását a közterületre, azaz az utcafronti elhelyezést. Mindenekelőtt a balesetveszély és a kondenzvíz nem megfelelő elvezetése miatt. 

klíma, algyő, kültéri egység, házfal
A lakossági klímák kültéri egységének utcafronti elhelyezését az esztétikai indokon túl a balesetveszély miatt tiltja Algyőn rendelet  Fotó: Karnok Csaba

Az előkert nélküli, a járda mellett közvetlenül felépített házakat érinti a rendelet. Mivel egyre melegebb az időjárás, egyre több klíma jelenik meg a településen. A probléma ott van, ahol a klímák kültéri egységét a járda fölé, az utcafronti falra helyezték el. Ezzel két gond is van. Egyrészt, noha bízom a klímaszerelőkben, de ha bármi történik a közterületre belógó, 50-60 kilogrammos kültéri egységgel, az az önkormányzat felelőssége lesz. Másrészt több esetben a kondenzvíz elvezetése azzal van megoldva, hogy egy cső lóg ki a járda fölé, odacsöpög a kondenzvíz

 – mondta el lapunknak Molnár Áron polgármester. Hozzátette, hogy mindezen túl az egyre szaporodó utcafronti, lakossági klímák a településkép szempontjából sem előnyösek. 

– Van olyan ház, ahol két klímát is látunk az utcáról, nem túl szép látvány – jegyezte meg a polgármester. 

A képviselő-testület úgy döntött azonban, hogy nem büntetéssel, hanem támogatással bírják rá az algyőieket a lakossági klímák áthelyezésére. 

– Minden érintett házat egyedi esetként kezelve biztosítunk anyagi támogatást a lakosoknak, hiszen nincs két egyforma eset, két egyforma költség. Az átszerelési költség minimum felét megkapják majd – közölte Molnár Áron. A rendelet az előkertes házakat nem érinti, és a polgármester arra is kiért, hogy a támogatás csak azokra vonatkozik, akiknek már felszerelték a kültéri egységét az utcafrontra. Aki ezek után helyez el kültéri egységet a rendelet által tiltott helyen, támogatásra nem számíthat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában