Világnap

2 órája

Az időseket köszöntötték Algyőn – galériával

Ebben az évben szombaton köszöntötték az időseket Algyőn, a Faluházban. Molnár Áron, a település polgármestere azt mondta lapunknak, hogy évek óta ünneplik az Idősek napját.

Suki Zoltán

– Általában október 1-jén kellene, de akkor Algyő napja van, úgyhogy az ahhoz legközelebb eső hétvégén ünneplünk. Egy pár éve vettük át a nyugdíjasklubtól a rendezvényt, most pedig a szociális intézményünkkel karöltve tartjuk. Az első év a mostani, amikor tulajdonképpen nyílttá tettük a rendezvényt, hiszen nemcsak a nyugdíjasokat vagyis a nyugdíjas klub tagjait, hanem minden, magát idősnek érző embert vártunk az ünnepségre – mondta Molnár Áron. A polgármester hozzátette, hogy a zenés műsor végén tortával és pezsgővel kedveskedtek az szépkorúaknak. 

idősek, világnap, faluház
Örömmel fogadták a műsort az idősek. Fotó: Karnok Csaba 

Minden évben október 1-jén tartják az idősek világnapját. 1990. december 14-én az ENSZ Közgyűlése szavazta meg és rögzítette határozatában, hogy október 1-je legyen az idősek nemzetközi napja. Először 1991. október 1-jén tartották meg az ünnepet. A világnapon az időseket érintő ügyekre – például az öregedés vagy az idősek bántalmazása – is felhívják a figyelmet. 

2019-ben világszerte 703 millió 65 évnél idősebb ember élt a Földön. Az elkövetkező évtizedekben az idősek száma világszerte növekedni fog, és 2050-re eléri az 1,5 milliárd főt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában