Tavasszal kezdődhetnek a fejlesztési munkák

Tegnap, 13:00

Éghajlatváltozáshoz alkalmazkodhat Csongrád

Két Csongrád-Csanád vármegyei város is jelentős támogatást nyert ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon az éghajlati kihívásokhoz. Csongrádon városi épületeket zöldítenek, illetve a művelődési központ udvara is megújul. Tavasszal kezdődhetnek a munkálatok.

Tábori Szilvia

Az éghajlatváltozáshoz segít alkalmazkodni két Csongrád-Csanád vármegyei várost egy uniós pályázat, amelyben Szentes és Csongrád egyaránt jelentős támogatást nyert. A projekt célja, hogy támogassa a városi közterületek zöldítést, ezzel is egészségesebb, élhetőbb és éghajlathoz rugalmasan alkalmazkodó városi környezetet teremtve.

Csongrád, Városi Galéria, udvar, felújítás
Jövőre a Művelődési Központ és Városi Galéria jelenleg használaton kívüli udvarát is megújítják. Fotó: DM

A program vezető partnere Csongrád, de Szentesen kívül a szerbiai Topolya és Kishegyes is a partnerek között van. Csongrádon a városi épületek zöldítésének mintaprojektjét valósítják meg a támogatással azért, hogy a városi hőszigethatást csökkenthessék. Ezenkívül a helyi Művelődési Központ és Városi Galéria jelenleg használaton kívüli udvarát is megújítják, zöld közösségi teret létrehozva. Szentes pedig felismerte a városi vízfolyások ökoszisztémára gyakorolt hatását, ezért a Kurca folyó városi szakaszának teljes körű újraélesztését tervezik.

A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a támogatás 95 százalékos, ebből uniós társfinanszírozás 85 százalék, 10 százalék hazai, 5 százalék pedig önkormányzati önerő. 

A két ország városait összekötő együttműködések lehetővé teszik, hogy a hasonló éghajlati kihívásokkal szembesülő, de eltérő adottságú önkormányzatok teszteljék a különféle gyakorlati megoldásokat, amelyek esetleg széles körben adaptálhatók a határ menti területen. A projektek a tervek szerint elősegítik a közös tanulási folyamatot, kiemelkedő lehetőséget biztosítva, hogy bemutassák a természetalapú megoldások használatát a városi éghajlati alkalmazkodásban. 

A közbeszerzési eljárások sikeres lefolytatása után, a tervek szerint jövő tavasszal kezdődhetnek a munkálatok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában