Összefogással sikerült

3 órája

Átadták a felújított Borbás-keresztet Ruzsán – galériával, videóval

Ünnepélyes, bensőséges körülmények között adták át péntek kora délután Ruzsa határában a felújított Borbás-keresztet. A plébános szavait követően Sánta Gizella polgármester koszorút helyezett el.

Arany T. János

– Kedves testvéreim, kérjük a mindenható Atyaistent, hogy akinek új kereszt állítására itt összegyűjtött bennünket, szent fiára, Jézus Krisztusra, mint szegletkőre ráépülve, tegye dicsőségének élő templomává szent népedet – mondta Negyela Zoltán plébános a felújított ruzsai Borbás-kereszt átadó ünnepségén péntek délután.

Borbás-kereszt, Ruzsa, felújítás, plébános
Összefogással, a hívek adományaiból újult meg a Ruzsa határában álló Borbás-kereszt. Pénteken kérte rá Isten áldását Negyela Zoltán plébános. Fotó: Karnok Csaba

Legutóbb február végén álltunk ugyanitt a plébánossal, amikor beszámolt arról, mire készül. Gazdátlan, de mégis értéket képviselő útmenti keresztek felújítására gyűjtött a plébános. Vállalták, hogy minden évben helyreállítanak egy ilyen keresztet. Idén a Borbás-kereszt volt soron. A plébános a helyi értéktár bizottság tagjaként támogatta a néhány évvel ezelőtti ötletet, hogy ezek a keresztek legyenek a helyi értéktár részei. Összegyűjtötték mind a hat darabot, feltérképezték, adatbázist készítettek róluk. Ebben szerepel a helyszín megjelölése, a történetük, amennyiben ismert és még a helyrajzi szám is, ahol megtalálhatók. A legrégebbi kereszt volt a település határában, Ruzsától nem messze a Zákányszéki úton található Borbás-kereszt. A keresztet 1896-ban, a millennium évében emeltette Borbás Pál és neje Pintér Teréz.

A Magyar Néprajzi Lexikon meghatározása szerint az útmenti keresztek mindazok a szabadtéri keresztek, vagy annak nevezett vallásos jelképek, esetleg szoborcsoportok, amelyeket nem az egyház liturgikus cselekményeinek színterén emeltek.

Az imák és a beszéd után a plébános Isten áldását kérte a keresztre és mindazokra, akik a felújításában segédkeztek, valamit az ünnepség résztvevőire.

– Az út szélén is látni fogják Isten dicsőségét. Kívánom, hogy ez a megkezdett munka jövőre egy másik kereszttel folytatódjon – tette hozzá a plébános.

Ezt követően Sánta Gizella polgármester helyezett el koszorút a keresztnél, majd a hívek által készített süteményekkel látták vendégül a jelenlévőket. Volt meggyes piskóta, lekváros piskótatekercs, túrós pite, pogácsa és szilvalekváros pozsonyi kifli.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában