Izgalmas évadot ígérnek

2 órája

A szentesi színház új vezetőjének a művészet és a közönség a legfontosabb

Régi értékek mentén haladó új évadot ígér a Tóth József Színház új vezetősége. Túl a nyitó gálán, már az első októberi előadásra készülnek a szentesi színházban, a Vigadó épületében.

Tábori Szilvia

A szentesi színház előadásában Argan, a jómódú, párizsi polgár, életét kitölti betegségébe vetett hite; mániája önzővé és zsarnokká teszi. Csak az orvostudományban, a gyógyszerekben, állandó kezelésekben és fiatal feleségében hisz, azokat pedig, akik mindezekben kételkedni mernek, ellenségnek tekinti. Lányának, Angelikának orvos férjet szán, ám a fiatal lány szíve titokban már másé. Szatirikus hangvétel, házassági bonyodalmak, megnemértés és gúny, kicsinyes emberek összeütközései. A modern komédia megteremtője, a 400 éve született Moliére utolsó művéből készült, a Képzelt beteg című előadással mutatkozik be először a szentesi közönség előtt a független Szegedi Pinceszínház társulata úgy, hogy már igazgatójuk, Kancsár Orsolya vezeti a szentesi Tóth József Színházat is.

szentesi színház, Kancsár Orsolya, új vezető, új igazgató, Szegedi Pinceszínház, új évad
A Tóth József Színház új igazgatója, Kancsár Orsolya önálló identitást szán a szentesi színháznak. Fotó: Török János

Szentesi színház: új tér, új gesztusok

A vidéki színházak között technikailag az egyik legkorszerűbbnek tartja a szentesi teátrumot szeptember óta igazgató Kancsár Orsolya. Mint mondta: 24 év alatt kőszínházi hagyományok és struktúra szerint, állandó társulattal és játszóhelyen, mégis függetlenként építették és építik a Szegedi Pinceszínházat. Repertoárjuk meglehetősen színes, klasszikus és kortárs, helyenként kísérletező produkciók váltják egymást. Előadásaik pedig, a játszóhely adottságai, a közönség és a színészek közelsége miatt meglehetősen intim, már-már filmszerű élményt kínálnak. Míg a gyönyörű szecessziós, néhány éve felújított vigadó épületében működő, a tradíciót és a modernitást ötvöző szentesi teátrum tere egészen más színpadi jelenlétre, játékra és gesztusokra ad lehetőséget. Már csak az említett modern technikai felszereltség miatt is. Részben ezért rendkívül izgalmas kihívás ez a feladat Kancsár Orsolya szerint, aki problémamegoldó embernek tartja magát, így szerinte nincs lehetetlen.

Minden rezdülésével a színpadon

– Évtizedekkel ezelőtt, az egyetemi éveim után a kecskeméti Katona József Színházba kerültem, évadonként annyi főszereppel, hogy a mennyiség miatt kezdett halványulni a játék öröme. Holott a színész esténként lélekben, agyban, szívben egész rezdülésével áll a közönsége előtt. Ezt a hatalmas élményt nem akartam elveszíteni, részben ezért jött létre a Szegedi Pinceszínház. Ezt az örömet szeretném továbbvinni, képviselni a szentesi teátrum vezetőjeként, ahol az alkotásról, a művészetről, de legfőként a közönségről kell mindennek szólnia – mondta.  
Az idő rövidsége miatt az idei évadot még részben a Szegedi Pinceszínház repertoárjából válogatva töltik meg. Ám a cél az, hogy hosszú távon önálló identitást, műsorpolitikát kapjon Szentes legnagyobb kulturális intézménye; jövő szeptemberre már saját produkciókat terveznek. De a már emlegetett, intimebb hangulatú produkcióknak is szeretnének helyet adni egy kisebb, pódiumtérben.

Móka és komolyság

Az idei évadra remek technikai csapat állt össze az igazgató szerint. Az október 17-én, 18-án és 25-én bemutatandó Képzelt beteg díszleteit némileg áttervezve, felújító próbákkal állítják színpadra. 

Október 4-én, pénteken 19 órától Kancsár Orsolya igazgató mellett az új művészeti vezetővel, Varga Bálinttal lehet találkozni a Szentesi Szalon beszélgetős talkshowban. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött programra várják a kíváncsi közönséget. Október 10-én, csütörtökön este a Röhögjünk együtt… élő zenés showműsor vendégeként Gregor Bernadettet várják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában