Mindent maguk csinálnak

2 órája

Merített papír is készült az erdészeti iskolában (Videó, Galéria)

Az ásotthalmi erdészeti iskola barkácsszakkörösei merített papírt készítettek csütörtökön, hogy egy másik tanár által, fekete dióból előállított tintával tudjanak mire írni. Mi is kipróbáltuk, nehezebb mint gondoltuk.

Arany T. János

Két lelkes lány, Varga Fanni és Szögi Brigitta várakozott Túri Róbert tanár úrra a barkcsáműhely előtt csütörtök délután. Nagy munka várt rájuk, papírpépből merítéses techikával készítettek merített papírt. Ehhez arra volt szükség, hogy a barkácsszakkör vezetője papírfecniket turmixoljon össze vízzel egy régi turmixgépben. 

papír, szakkör, barkács
Merített papírt készítettek az ásotthalmi erdészeti iskola barkácsszakkörösei csütörtök délután. Fotó: Arany T. János

Az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium barkácsszakkörének ebben a tanévben nem hogy lány tagjai vannak, de csütörtökön csak négy lány vett részt a foglalkozáson. Fanni és Brigitta Julcsival és Hannával egészült ki.

Papír készül a saját tintához

– Most érkeztünk el ahhoz a pillanathoz, amikor merített papírt készítünk a saját magunk által készített tintához – mondta Túri tanár úr, akinek szakköréről és azon résztvevő, alkotni vágyó fiatalokról már többször írtunk. A fekete dióból készített tintát is megírtuk már. Ezt az iskola másik pedagógusa, Bánhidy Zoltán készítette a diákok segítségével. Bánhidy egy vándortáborban az egyik erdei iskola vezetőjétől hallotta, hogy tintát lehet készíteni fekete dióból és gubacsból. 

Bevételt szereznek a diákok

Tavaly ősszel a vadonjáró szakkör tagjai nekiálltak a tintafőzésnek és sikerrel jártak. A kísérleti projekt célja az volt, hogy olyan ajándék-, vagy dísztárgyakat készítsenek, amivel bevételre tehetnek szert, és amiből a szabadidős tevékenységeket finanszírozni tudják. A bedős tintát a mórahalmi Homokháti Portékák Boltjában is lehet majd kapni. 

Ügyesen helytálltak a papírkészítésben

A dobozt szintén az iskola szakkörén készítik el, már három sorakozik a műhelyben. Ebbe kerül majd  a szintén saját magunk által előállított papír. A merítés technika nem volt idegen az egyik lány, Fanni számára, aki édesanyjával csinált már ilyet. Sőt nem csak papírt, hanem egy egész kötetet, gyorsan fel is szaladt érte a kollégiumi szobájába, hogy azt is megmutassa. Annak ellenére, hogy Fanniék csütörtökön először vettek részt a barkácsszakkörön, ügyesen helytálltak a papírkészítésben. A még nedves papírlapokat kiszárítják, majd hamarosan kezdődhet a munka következő fázisa, amiről szintén beszámolunk majd. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában