Helyi közélet

2024.09.04. 15:30

Visszakapta régi homlokzatát a deszki iskola

Imre Péter Géza

Korábban, még a rendszerváltás előtt, egy évig Deszken dolgoztam, a helyi általános iskolában napközis tanárként. Nem volt egyszerű a csoportom, a lányok aranyosak voltak és jó tanulók, míg a fiúk ennek az ellenkezője – persze kivétel mindkét „halmazban” akadt. És mint tudjuk – az eredeti római, latin mondás szerint – a kivétel nem erősíti, hanem próbára teszi a szabályt. Logikus.

homlokzat
A Magy. Kir. Állami Elemi Iskola felirat a deszki suli homlokzatán az angyalos címerrel és az emléktáblával. Fotó: Imre Péter

Szép emlékeket őrzök abból az időszakból, és barátomnak vallhatom – ami öröm és megtiszteltetés – akkori kollégámat, Gyorgyev Vojiszlávot. Mostanában is visszajárok a községbe, sétálok, nézelődök, megeszek egy pizzát. Legutóbb vettem észre és tapasztaltam, Deszken hűen őrzik a régiek, a régi korok emlékezetét. Erre remek és érdekes példa egykori munkahelyem, az iskola homlokzata, amin a következő áll (újszülöttnek minden vicc új): Magy. Kir. Állami Elemi Iskola (vagyis Magyar Királyi Állami Elemi Iskola) és fölötte az angyalos címer. Mint egykor. A tanintézményt ugyanis a legendás kultuszminiszter, gróf Klebelsberg Kuno építtette a suliprogramban. A felirat, a „cégjelzés” is erre emlékeztet.

homlokzat
Fotó: Imre Péter

Eredetileg is ilyen volt, és az iskola fennállásának első, 2019-es külső felújításakor erre is figyeltünk. Voltak fotók, azokon láthattuk, milyen felirat szerepel a homlokzaton és a fölötte lévő angyalos címert is sikerült rekonstruálni. Szerintem jó, hogy már öt éve úgy láthatjuk az iskolát, ahogy 1930. szeptember 10-re felépült, elkészült

 – mondta el lapunknak Király László polgármester, aki civilben építészmérnök. Hozzátette, amint lesz rá pályázat, a tetőt is szeretnék felújítani, ott is figyelembe véve majd a korábbi, az eredeti állapotokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában