Megoldatlan probléma

2 órája

Gyűjtögető vert tanyát a lakótelepen

Aggódnak a makói Ráday lakótelepen élők, ráadásul olyan probléma miatt, amivel másfél éve is szembesülniük kellett. Most a garázssor tövében vert tanyát egy hajléktalan – az illető egyébként városszerte ismert kényszeres gyűjtögető. Többen segítenének rajta, ő azonban mindent elutasít, így sokaknak terhére van. Megoldás egyelőre nincs.

Szabó Imre

– Aggódunk. A lakótelep melletti garázssor tövében megtelepedett a napokban egy hajléktalan gyűjtögető. Rengeteg szemetet halmozott fel, ráadásul az egyik este a lakók jelzése szerint tüzet is gyújtott. Félő, hogy valami kigyullad – fordult szerkesztőségünkhöz a panasszal a makói Ráday-lakótelep egyik közös képviselője, Móra Ferenc.

gyűjtögető, hajléktalan, garázssor
Gyűjtögető hajléktalan holmija a makói Ráday lakótelepen. Fotó: Szabó Imre

Gyűjtögető az eresz alatt

Csütörtökön megnéztük a helyet. A férfi nem volt ott, megrakott kézikocsiját és egy nagy rakás rongyot viszont megtaláltuk – alighanem ez utóbbi lehet az eresz alatti fekhelye. A tűz nyomait nem láttuk, sok papírt viszont igen.

Móra azt mondta, sajnálják azt az embert, de ez a helyzet nem normális, tarthatatlan.

Ha a történet olvasóinknak ismerős, az nem a véletlen műve. Tavaly márciusban ugyanis szintén hajléktalanok vertek tanyát a Ráday lakótelepen – igaz, egy másik helyen, és többen voltak, tüzet viszont nem gyújtottak.

A jogi helyzet változatlan

Akkor megkerestük Tóthné Balázs Andreát, az Egyesített Népjóléti Intézmény vezetőjét, aki lapunknak azt mondta, ha hajléktalangondozással foglalkozó szakembereik a várost járva találkoznak ilyen emberekkel, felajánlják nekik, hogy vegyék igénybe az Ardics utcai hajléktalanszállót. Egyebet azonban nem tehetnek, nincs joguk kényszeríteni – ha nem akarnak oda menni, nem mennek. 

– A jogi helyzet azóta sem változott, nincs jogunk többet tenni – mondta most intézményvezető. Jelzésünket azért megköszönte, és megígérte, megkéri a szociális munkásokat, látogassák meg a helyet. 

Panaszkodnak, segítenének

A körzet önkormányzati képviselőjét is felhívtuk.

– Az illetőnek azt a lehetőséget is felajánlottuk többször, hogy költözzön szociális otthonba – mondta Botlik Anita, aki civilben amúgy a makói otthon a részlegvezetője.  

gyűjtögető, hajléktalan, garázssor
Nem fogad el segítséget. Fotó: Szabó Imre 

– Sajnos ezt sem fogadta el, és ez is önkéntes alapú – hangsúlyozta. 

A férfi egyébként városszerte közismert kényszeres gyűjtögető. Azóta hajléktalan, hogy néhány éve leégett az a Vasút sori kis ház, amelyben lakott, és amelynek az udvarán embermagasságban halmozta fel a szemetet. Akkoriban a szomszédok panaszkodtak rá, korábban meg azok, akiket megkergettek az őt kísérő kutyái, miközben kocsijával a várost járta. Kutyái azóta szerencsére nincsenek.

Mi a megoldás?

Másfél éve a történet úgy oldódott meg, hogy a lakók összefogtak és a lakótelepen akkor megtelepedett hajléktalanok piszkos, büdös holmijait kidobták a szemetes konténerbe. Ezt követően nem tértek vissza.

– Ezt most nem tudjuk megtenni. Annyi holmija van, hogy két konténerbe sem férne bele, ráadásul így valószínűleg ki sem ürítené a szolgáltató – mondta Móra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában