Ünnepi szentmise

2024.08.03. 19:26

Végső helyére vitték Szent Hedvig csontereklyéjét – GALÉRIA

Ünnepi szentmisét mutattak be szombaton Ruzsán Szent Hedvig születésének 650. évfordulóján. Azt követően ünnepi körmenettel kísérték a magyar királyi hercegnő, későbbi lengyel királynő csontereklyéjét a hívek végső helyére, az Urunk Színeváltozása templomba.

Koós Kata

A szabadtéri szentmise után körmenettel kísérték a hívek az ereklyét végső őrzési helyére, az Urunk Színeváltozása templomba. Fotó: Karnok Csaba

Negyela Zoltán ruzsai plébános 2022-ben Krakkóban, a waweli székesegyházban vette át Szent Hedvig csontereklyéjét, amelyet szombaton helyeztek el végső őrzési helyére az Urunk Színeváltozása templomban. 

Sánta Gizella polgármester elmondta, hogy a ruzsaiak nagyon büszkék ereklyegyűjtő plébánosukra. Arra, hogy a település, amelynek szíve jóval nagyobb, mint a mérete, olyan ereklyékkel rendelkezik, amelyekkel számos jóval nagyobb város sem büszkélkedhet. 

A szabadtéri szentmisét Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök celebrálta, aki elmondta, az elmúlt években Magyarországon több alkalommal is kinyilvánították a Szent Hedvig iránti tiszteletet. Felidézte, hogy 2013-ban avatták fel a Anjou Hedvig és Jagelló Ulászló emlékművét a Budai Várban, 2015-ben pedig a diósgyőri vár kápolnájában helyezték el Szent Hedvig ereklyéjét. Kiemelte, hogy a Ruzsán frissen elhelyezett ereklye által nem csak Szent Hedvig mélyebb tisztelete vált lehetővé, de egyúttal életének követésére is buzdít.

Végül is szentjeinket nem csak csodálnunk kell, hanem követnünk is, hiszen ők megélték és hősi fokon megvalósították az evangélium tanítását Isten és a felebarát iránti szeretetben

 – hangsúlyozta a délvidéki püspök. 

Szent Hedvig 1374-ben született Magyarországon Nagy Lajos magyar és lengyel király, valamint Erzsébet boszniai hercegnő harmadik gyermekeként. Apja halála után Erzsébet királyné és a nemesek Hedviget a lengyel trónra rendelték. Jagelló Ulászló litván nagyherceghez ment feleségül. 

– Hedvignek döntő szerepe volt a litvánok megtérítésében. Férjével együtt új egyházmegyéket, templomokat, kolostorokat, papnevelő intézeteket alapítottak, de szívén viselte Hedvig az árvák, a szegények sorsát is. Jómaga látogatta a kórházakat és áldozatkészen ápolta a betegeket. Mindent megpróbált megtenni annak érdekében, hogy enyhítsen a köznép nyomorán. Fáradhatatlanul és kitartóan szerette a rábízottakat és buzgólkodott az Úr ügyében. Mi magunk is hivatottak vagyunk, hogy hűségesen, becsületesen teljesítsük állapotbeli kötelességeinket, hogy családjainkban, közösségünkben a szeretet és a béke építői legyünk

– mondta Fazekas Ferenc. 

Ezzel háromra nőtt a ruzsai ereklyék száma, ugyanis az elmúlt években Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét és Szent Fausztina nővér csontereklyéjét is elhelyezték az Urunk Színeváltozása templomban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában