Helyi közélet

2024.08.21. 15:30

Új keresztfát szenteltek Felgyőn

Majzik Attila

Az eredeti helyén tudták felállítani a keresztet. Fotó: Tihanyi Gabriella

Újraszentelték a felgyői Felsőmajor keresztjét, ami az egykori Szent István templom előtt állt. A templomot azután bontották el az 1800-as években, hogy a major elnéptelenedett. A keresztfa még bírta még az idő viszontagságait, de napjainkra már megdőlt, a korpusz elrozsdásodott.

Mint Horváth Lajos, a község polgármestere elmondta, szerették volna megmenteni az eredeti keresztet, de erre már nem volt lehetőség. Az újat Csányi Ferenc helyi asztalos mester készítette el, a falu közmunkásai pedig az alapot csinálták meg. Hozzátette, Kiss Alexnek köszönhetően az eredeti helyére tudták visszahelyezni a keresztet. 

Azt gondolom, ez a kereszt egy ajándék Felgyőnek, legyen ez Ófelgyő egyik ékessége 

– mondta el a polgármester.

A felgyői Szent István Templomban tartott búcsúi szentmise és új kenyér szentelés után augusztus 20-án szentelték újra a keresztet.

A kereszt oltalmat jelent az emberek számára. Általában mi a kegytárgyakat is meg szoktuk áldani, ez ad lelkierőt a mindennapokban. Más lelkülettel haladnak el az emberek a kereszt előtt, és lélekben így együtt vannak a Jóistennel

 – áldotta meg a keresztet Topsi Bálint plébános.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában