Helyi közélet

2024.08.14. 21:30

Szalakóták rekordja

A Körös-Maros Nemzeti Parkban idén jó évük van a szalakótáknak: szinte minden tájegységen nőtt a költőpárok száma, ráadásul egy tízfiókás fészekaljat is találtunk – írja honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

Szabó Imre

A szalakóta pompás tollazatú madár. Fotó: Török János

A szalakóta egy nagy, varjúszerű madár színes tollazattal. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke félmillió forint. Élettere szűkülőben van, Magyarországon is már csak az Alföldön és a Mezőföld déli részén fészkel. Alighanem ezért örülnek a nemzeti parkban annak, hogy a faj idén költési rekordot döntött. A makói tájegységen például az eddigi legmagasabb költésszámot regisztrálták, a szalakóták száma átlépte a 70 párat. Nagy többségük továbbra is a kihelyezett mesterséges odúkban költ, de egyre többen választanak természetes odút is. Többnyire dűlőutak menti fasorokban, régi tanyahelyek öreg fáinak odvaiban lehet találni szalakóta-fészekaljakat. A védett területektől távol is megjelentek már. 

Továbbra is a Csanádi pusztákon a legsűrűbb előfordulásuk, de a Maros-ártér gyepein és a deszki gyepek térségében is több párt találtak a nemzeti park ezzel foglalkozó szakemberei, mint tavaly. A fiókák többsége július első napjaiban már teljesen tollas volt, s több odúból ki is repültek, de néhány helyen még csupasz madárkákat találtak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában