Szegedi hírek

2024.08.30. 16:02

Szegedi cég oldotta meg a tömegközlekedési eszközök légfertőtlenítését

Pályázati pénzből fejlesztett ki egy szegedi cég olyan berendezéseket, amelyek hatékonyan tudják fertőtleníteni a tömegközlekedési eszközök levegőjét. Ezeket pénteken mutatták be, az értékesítés hamarosan megkezdődik.

Timár Kriszta

A közösségi közlekedésben résztvevő járművek levegőjének fertőtlenítésére talált megoldást saját fejlesztésű termékekkel a SolvElectric Technologies Kft. A berendezéseket pénteken mutatták be a sajtónak, illetve az érdeklődő vállalkozásoknak. Kaszás Anikó, a cég egyik ügyvezető tulajdonosa lapunknak elmondta, az alapterméküket a pandémia hívta életre. 

 A lakások levegőjét fertőtlenítő gép mellett immár van ipari, illetve tömegközlekedésben használható berendezés is.
 A lakások levegőjét fertőtlenítő gép mellett immár van ipari, illetve tömegközlekedésben használható berendezés is. Fotó: Török János

– Annak idején mindent fertőtlenítettünk, csak éppen a levegőt nem. Az egyetlen megoldás pedig, ami erre alkalmas volt, vagyis az ózongenerátor, nem használható emberi jelenlét mellett. Féléves fejlesztés után jött létre az a kis 15 wattos berendezés, amely egy lakás levegőjét képes hatékonyan fertőtleníteni és szagtalanítani. Ez 2021-ben Dél-alföldi Innovációs díjat is kapott – mesélt az előzményekről. 

Ugyanebben az évben nyújtották be azt a pályázatot, melyben a tömegközlekedésre alkalmas technológia kifejlesztésére kértek és kaptak 202 millió forintos támogatást. 

– Mivel a pályázatba bevont közlekedési társaságok eltérő levegőcserélő rendszereket alkalmaznak a járműveken, így az eredeti tervektől eltérően a projektnek nem egy, hanem három végterméke lett, és készült intézmények számára alkalmas berendezés is – mondta az ügyvezető. 

Fotó: Török János

A légfertőtlenítőkben sem filtert, sem vegyszert nem használnak így az emberi szervezetre nincsenek káros hatással. Fotoreaktor világít meg benne egy öntisztuló nanobevonatot, melynek révén a beszívott levegővel bejutó kórokozók és allergének, sőt penészspórák is eloxidálódnak. Ezt a SZTE Mikrobiológiai Tanszékének mérései is igazolják. Az egyetemmel egyébként nem ez volt az egyetlen együttműködés, hiszen a bevonatot a Kémiai intézet közreműködésével készítették. 

Fotó: Török János

A lakásokban alkalmazható kis gép már kereskedelmi forgalomban van, az ipari gépek a pénteki projektzáróval indultak el ezen az úton. Hogy a szegedi közlekedési eszközökön lesznek-e ilyen légfertőtlenítők, arról egyelőre még nem indultak meg a tárgyalások. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában