Helyi közélet

2024.08.16. 15:13

Kitüntették Drimba Tibort

Belügyminisztériumi kitüntetéssel ismerték el Drimba Tibor maroslelei polgármester bűnmegelőzésben végzett önkéntes munkáját. A Csillagbörtön egykori körletfelügyelője egy évtizede járja az országot ilyen témájú interaktív előadásával.

Szabó Imre

Drimba Tibor maroslelei polgármester a Belügyminisztériumban, a kitüntetés átvételét követően. Fotó: DM

Nagyon megható volt. Nem ezért dolgoztam soha, de ez az első kitüntetés, amit megkaptam – mondta a kitüntetés átvételét követően Drimba Tibor a Délmagyarországnak. A Belügyminisztérium Köz Szolgálatáért Érdemjel Arany Fokozatát a nemzeti ünnep alkalmából Budapesten, a Belügyminisztérium épületében vehette át Latorcai Csaba közigazgatási és területfejlesztési miniszterhelyettes javaslatára.

Drimba Tibor maroslelei polgármester a Belügyminisztériumban, a kitüntetés átvételét követően.
Drimba Tibor maroslelei polgármester a Belügyminisztériumban, a kitüntetés átvételét követően. Fotó: DM

Testközelből ismeri a börtön világát

Amikor a most Maroslele polgármestereként dolgozó Drimba egy pedagógusokkal folytatott baráti beszélgetés hatására 2013-ban elkezdte az előadás-sorozatot, még büntetés-végrehajtási dolgozó volt. A szegedi Csillagbörtön körletfelügyelője azért fogott ilyen misszióba, mert amíg úgynevezett előállító biztonsági felügyelő volt, és nagyon sok tárgyalást ült végig előzetesben lévőket kísérve, megtapasztalta: gyakran nem kell hozzá sok, hogy valaki a börtönben találja magát.

börtön
Fotó: Szabó Imre

Azon a bizonyos beszélgetésen jöttem rá, mennyire fontos ezen a téren a prevenció – nyilatkozta lapunknak korábban.

Kétszáz helyszín, tízezer diák

Polgármesterként is folytatja az interaktív beszélgetést iskolás gyerekekkel, amelyben a káros szenvedélyekről és azok hatásairól, illetve a börtön világáról és annak az életére gyakorolt hatásáról van szó. Például arról, hogy könnyű eljutni a drogtól a börtönig, hogy milyen szigorú rendben, puritán körülmények között telnek a rabok mindennapjai. Az országot járva eddig közel kétszáz alkalommal tízezer gyerekkel találkozott. Vezető politikusok mellett filmrendezők, alapítványok, pedagógusok figyelmét is sikerült felhívnia a problémára. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában