Helyi közélet

2024.07.15. 07:00

Székelydobó kért Bárdi Andreától oltárképet

Különleges alkotáson, egy három méter magas oltárképen dolgozik ezekben a napokban a lapunkban már bemutatott makói fafaragó, Bárdi Andrea. Az alkotás az erdélyi Székelydobó templomába kerül – a falu Ferencszállás testvértelepülése.

Szabó Imre

– Az, hogy erre a munkára Székelydobóról felkértek, óriási megtiszteltetés, hiszen azt mondják, Erdély a fafaragók hazája – mondta Bárdi Andrea, aki most az ottani templom oltárképét készíti. A makói művészt, mint aki gyakran dolgozik láncfűrésszel, lapunkban már bemutattuk, most azonban természetesen más szerszámokat használ. Ilyen megbízást még sosem kapott, az alkotás ugyanis 3 méter magas és 1,7 méter széles lesz – élete eddigi legnagyobb képe.

Az erdélyi Székelydobó számára készít oltárképet a makói Bárdi Andrea.
Az erdélyi Székelydobó számára készít Szent Ilonát ábrázoló oltárképet a makói Bárdi Andrea. Fotó: Hegedűs Éva

 

Székelydobó és a barátság

Székelydobó 2011 óta testvértelepülése Ferencszállásnak. Az ottaniak azért gondoltak Andreára, mert egy alkalommal már készített nekik a székely-magyar barátságot jelképező fafaragást, amely Hunort és Magort ábrázolja a csodaszarvassal. Ezt Jani János, Ferencszállás polgármestere vitte el egy látogatása alkalmával ajándékba.

A most készülő oltárkép a templom védőszentjét, Szent Ilonát ábrázolja és a székelydobóiak úgy gondolták, a makói művész szebb arcokat farag, mint a férfiak.

Másfél hónapnyi munka

Az alapanyagot – egy ragasztott hársfa tömböt – egyenesen Erdélyből szállították Makóra. Az oltárképet már kifaragta, most a festés zajlik a műhelyben.

– Egy hónapja kezdtem a munkát és augusztus 18-ára szeretném befejezni, hiszen 20-án ennek már a templomban kell lennie – tette hozzá az alkotó. Azt is megtudtuk tőle, szívesen csinálja, hiszen utánanézett Szent Ilona életének és megérintette a története.

A polgármester is segít

Jani János polgármester úgy tervezi, maga is részt vesz majd a kész mű helyszínre szállításában, sőt ha kell, az elhelyezésében is.

– Székelydobóval nem csupán hivatalos, de valóban baráti a kapcsolatunk. Őszinte örömmel várom azt a pillanatot, amikor a művésznő alkotása a helyére kerül – mondta a falu első embere.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában