A mezőgazdasági mérnökök vannak a legtöbben

2024.07.31. 15:30

Stabil az érdeklődés az SZTE Mezőgazdasági Kar képzései iránt

A mezőgazdasági mérnöki, illetve a gyógy- és fűszernövény képzés iránt érdeklődtek idén a legtöbben a vásárhelyi Mezőgazdasági Karon. Már most 202 felvett leendő elsősük van, de a pótfelvételin további hallgatókra számítanak.

Tábori Szilvia

Mintegy 202 hallgató felvételizett sikeresen az SZTE Mezőgazdasági Karra az idei általános felvételi eljárásban. A legnépszerűbb a mezőgazdasági mérnöki BSc szak volt, mind nappalin, mind levelező tagozaton. Míg a felsőoktatási szakképzésen a gyógy- és fűszernövények képzés iránt érdeklődtek a legtöbben. A ponthatárok változatosak, 200 és 460 közöttiek. 

Mikó Edit dékán és Hupuczi Júlia dékánhelyettes ismertette a felvételi tapasztalatokat.
Mikó Edit dékán és Hupuczi Júlia dékánhelyettes ismertette a felvételi tapasztalatokat. fotó: SZTE MGK

A felvételi ponthatárokat, a létszámadatokat, a pótfelvételi eljárást ismertette a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának vezetősége július 31-én, szerda délelőtt Hódmezővásárhelyen. 

Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja elmondta: a pótfelvételin további elsőéves hallgatókra számítanak; a meghirdetett képzéseikre augusztus 7-én éjfélig lehet jelentkezni www.felvi.hu oldalon keresztül. A ponthatárok várhatóan augusztus végén lesznek nyilvánosak. Az angol nyelvű mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakra augusztus végén zárul le a felvételi, emellett szakirányú továbbképzéseket is indít szeptembertől az SZTE Mezőgazdasági Kar, amelyekre augusztus 26-ig lehet jelentkezni, ez tovább növelheti majd a hallgatói létszámot.

Az idei felvételi eljárás újdonsága az intézményi pluszpontok bevezetése, illetve az, hogy a középszintű érettségi vizsga esetében a százalékos eredmény kétharmadát számították be a felvételi pontokba. 

Hupuczi Júlia, általános dékánhelyettes arról beszélt, hogy az idei felvételin a Középiskolás Tudományos Diákköri Konferencia, valamint a Gazdálkodj okosan! esszéíró pályázat korábbi helyezettjei, valamint résztvevői már érvényesíthették az eredményeikért járó intézményi pontjaikat. Példaként említette, hogy a TDK első helyezettje 50, míg a Gazdálkodj okosan pályázat legjobbja 30 pontot szerez, ráadásul ezek gyűjthetők és halmozhatók. Az a tanuló tehát, aki többször is versenyzett már a mezőgazdasági karon, akár a teljes 100 intézményi pontot megszerezheti középiskolás évei alatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában