Az önkormányzat elbaltázott szerződést kötött a vállalkozóval, akit most csirkefogónak nevez

2024.07.17. 19:10

Márki-Zay Péter bejelentette, jó ha egy év múlva elkészül a Sarokház előtti beruházás

Csirkefogónak nevezte Hódmezővásárhely polgármestere azt a vállalkozót, akivel ő maga írta alá tavaly júliusban a szerződést az összességében 200 millió forintos belvárosi rekonstrukcióra. A Márki-Zay Péter vezette önkormányzat a szokásosnál magasabb, 60 milliós előleget adott a kivitelezőnek, aki elkezdte a munkát, aztán otthagyta.

Kovács Erika

Márki-Zay Péter tavaly júniusban harangozta be közösségi oldalán, hogy Hódmezővásárhelyen aláírta a közbeszerzési eljárás nyertesével a belváros rendezésének második és harmadik üteméről szóló szerződést, ami a Kossuth tér Ótemplom körüli és a Sarokház előtti területét érinti. Semmi nem ment simán.

Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter arról nem beszélt, hogy mi lesz azzal a 60 milliós előleggel, amit a vállalkozónak adtak és arról sem, hogy mennyi kötbérre számítanak. Archív fotó: Török János

Olyan, mint egy szappanopera

Több probléma is felmerült a projekt kapcsán. A Hódmezővásárhely–Ótemplomi Református Egyházközség tiltakozott a védfal átvágása miatt, mivel szakrális területet érint, mindezt hiába. A télen megállt az építkezésről először mindenki azt hitte, a hideg miatt nem zajlik a kivitelezés, majd egyre több helyről lehetett hallani, hogy a fővállalkozó nem fizette ki az alvállalkozókat, ezért vonultak le a területről. Később kiderült, az önkormányzat „elbaltázott” szerződést kötött a vállalkozóval, amit gyakorlatilag nem lehetett felbontani.

Nem lett belőle semmi

Az ótemplom körüli rész rekonstrukciójának május 19-ére kellett volna elkészülnie, de nem lett belőle semmi. Most, fővállalkozóként az önkormányzat cége dolgoztat egy alvállalkozót a területen. Szombatra, vagyis július 20-ára a Sarokház előtti résznek is el kellene készülnie. De majd csak jövő ilyenkorra lesz meg. Ezt a polgármester mondta a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában.

Új közbeszerzést készítenek elő

 A második ütemnek több mint egy hónapja lejárt a határideje. Finoman csirkefogónak szoktam nevezni a kivitelezőt, aki nem teljesítette a vállalását, ezért visszavettük a területet. Egyszerű beszerzési eljárással, több ajánlatból végül a saját cégünkkel szerződtünk le, egy vállalkozó azóta is dolgozik ott. Augusztus végére, vagy szeptemberre készül el. A harmadik ütem július 20-án jár le. Ugyancsak visszavesszük a területet. Az új közbeszerzést előkészítettük. Itt nagyobb munkáról van szó, vízgépészeti beruházás is lesz. Ez az ütem akár háromnegyed évet, egy évet is igénybe vesz, körülbelül jövő nyárra készül el

 – mondta Márki-Zay Péter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában