Helyi közélet

2024.07.18. 17:45

Makó-Rákos olimpikonjai – Galéria

Tucatnyi makói, Makó környéki, illetve a tanyavilágban élő gyereket lát vendégül ezekben a napokban a Máltai Szeretetszolgálat városi csoportja. A diákoknak a külterület központjának számító Makó-Rákos kultúrotthonában szerveznek programokat, sőt kirándulni is elvitték őket – ingyen. Csütörtökön parasztolimpiát rendeztek.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A legtöbb gyerek a város környéki tanyavilágból érkezett, de jöttek néhányan a városból és a közeli falvakból is 

– mondta Makó-Rákoson a programsorozatnak otthont adó, nemrégiben szépen felújított művelődési házában Kómár Mátyás, a szervező Máltai Szeretetszolgálat makói csoportjának elnöke.

Makó-Rákos, parasztolimpia
Makó-Rákos parasztolimpiáján a vízhordás volt az egyik versenyszám. Fotó: Szabó Imre

Mintegy tucatnyian vannak a fiatalok, akikre a karitatív szervezet tagjai és önkéntesei vigyáznak ezen a héten keddtől péntekig. Bár a legtöbben hoztak magukkal némi ennivalót, üdítőt, fizetni semmiért nem kell, ami nagy szó manapság. Ezt a szeretetszolgálat régiós központjának támogatásával tudták megoldani. Hasonlót egyébként minden évben rendeznek.

Makó-Rákos vidám hangulatban

A gyerekek szemmel láthatóan jól érzik magukat Rákoson egymás társaságában – tapasztaltuk, amikor ott jártunk. Ehhez persze hozzájárul az, hogy szórakoztató rendezvények sorozatát tartják nekik. Ezek közül – mint hallottuk – a legnépszerűbbek a kézműves foglalkozások voltak, de élményekben gazdag volt a bácsalmási kirándulás is. A dél-alföldi kisvárosban az ottaniak voltak a vendéglátók és a csapat megnézhette az ottani tanösvényt, a bivalyrezervátumot és a tájházat is. A csütörtöki napot viszont Makó-Rákoson töltötték – akkor tartották a parasztolimpiát.

Múltidéző olimpia

A parasztolimpia a régi népi sportjátékok felelevenítése

 – mondta ennek lebonyolítója, Nagyfalusi Ilona, az apátfalvi faluház művelődésszervezője. Ő – a helybeli Vargáné Antal Ilonka nénivel együtt – a Apátfalván elterjedtekből helytörténeti kötetet is írt a kétezres évek elején. Ezekből állt aztán össze a 20 versenyszámból álló erőpróba. Olyan sportágak szerepeltek benne, mint például az ugrókötelezés, a csutkavár-építés, a vízhordás abronyicán vagy a lengőtekézés. Sok ilyet rendeztek már nem csak Apátfalván, de a környező településeken is.

A győztesek a végén érmeket is kapnak – itt is így történt. Az igazi jutalom azonban a közös játék felhőtlen öröme volt.

Tíz éve szerveznek rendezvényeket

A Máltai Szeretetszolgálat makói csoportja 1991-ben alakult és 1992-től működik a Liget utcai Máltai házban. A legtöbben onnan ismerik őket, hogy ott osztanak rendszeresen adományokat a rászorulóknak – egyébként most éppen nem, augusztus végéig nyári szünetet tartanak. A karitatív munkán túl immár 10 éve rendezvényeket is szerveznek még a határon magyarok körében is. Hasonlóra idén is készülnek. Az önkéntesekkel együtt mintegy tucatnyian vannak; néhány éve megkapták a Makó város szociális gondoskodásáért emlékérmet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában