Helyi közélet

2024.07.25. 16:00

Kilencezer új hallgatója lesz ősszel a Szegedi Tudományegyetemnek

Szerdán csaknem hétezer új hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetemre. A pótfelvételik és a külföldi hallgatók felvételi eljárásának lezárulta után így több mint kilencezer gólya kezdheti meg tanulmányait ősszel az SZTE-n.

Koós Kata

Csaknem hétezren ünnepelhették meg szerdán este, hogy bekerültek az SZTE-re. Fotó: Török János

Szerdán este hirdették ki az idei felsőoktatási felvételi eljárás ponthatárait, amit a hagyományokhoz híven most is Pont Ott Partival ünnepelt a Szegedi Tudományegyetem. Az eredményekkel kapcsolatban az SZTE arról tájékoztatta lapunkat, hogy 6848 hallgató nyert felvételt. A soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően összesen több mint kilencezer új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

A nappali képzések a legnépszerűbbek

440 szakot hirdetett meg a szegedi egyetem, amelyekre csaknem 8500-an jelentkeztek első helyen. 4479-en alap, 1183-an mester, 947-en osztatlan képzésen, 239-en felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 5742, önköltséges finanszírozási formában 1106 új hallgató tanul majd. A képzési formák közül változatlanul a nappali képzések a legnépszerűbbek, idén 4780-an tanulnak ebben a képzési formában, míg levelező és távoktatásos képzéseken 2068 a felvett hallgatók száma.

Slágerszakok karonként

A felvételi pontrendszer idén átalakult, a korábbi egységes többletpont-rendszer helyébe intézményi pontok léptek, amelyeket különböző tanulmányi, tudományos vagy sportteljesítményekért, nyelvismeretért kaphattak a felvételizők. Éppen ezért az idei pontszámokat nem lehet összehasonlítani a korábbi évek pontszámaival – közölte Szakál Péter oktatási igazgató az MTI-vel. 

A jogi kar 308, a nemzetközi tanulmányok szak 70 fővel bővült, de népszerű a megújult személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatás szak is, ahol 114 fő lehet szeptembertől szegedi egyetemista. A Bartók Béla Művészeti Karon az ének és operaének, klasszikus gitár szakok voltak a legkeresettebbek. A bölcsészkaron továbbra is nagy népszerűségnek örvendett az anglisztika, a pszichológia és a kommunikáció- és médiatudomány szak.

Fotó: Török János

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon idén 561 hallgató tanulhat a gyógyító szakmák egyikén, a két legnépszerűbb szak a gyógytornász és az ápoló szak. Általános orvos szakon 255 elsőéves lesz, fogorvosképzésére 75 főt vettek fel. A Gazdaságtudományi Karon a kereskedelem és marketing, illetve a gazdálkodás és menedzsment szak indul a legnagyobb létszámmal.

A gyógyszerész képzésére több mint százan nyertek felvételt, és 11 fővel indul az új gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment mesterszak is.

A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon a gyógypedagógia, a közösségszervezés, az óvodapedagógia, az edző és a rekreáció szakok voltak a legnépszerűbbek. A Mérnöki Karon ismét az élelmiszer- és a gépészmérnök alapszakra vették fel a legtöbb jelentkezőt.

A Mezőgazdasági Karon a mezőgazdasági mérnök és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakok egyaránt keresettek voltak. A Természettudományi és Informatikai Karon a biológia, a gazdaságinformatikus képzés, valamint a programtervező informatikus szak indul magas létszámmal. 

Pótfelvételit hirdetnek

Szakál Péter elmondta, az SZTE is pótfelvételit hirdet azok számára, akik egyáltalán nem jelentkeztek az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás során, vagy nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Idén július 30-a és augusztus 7-e között lehet a pótfelvételire jelentkezni, azonban itt már csak egyetlen intézményt, azon belül is egyetlen szakot lehet megjelölni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában