Gyász

2024.07.14. 15:30

Elhunyt Fetter Ferencné hímző népi iparművész

Életének 94. évében július 10-én meghalt Fetter Ferencné Boha Mária Király Zsiga-díjas, Népművészet Mestere címmel kitüntetett aranykoszorús népi iparművész – tájékoztatta lapunkat a Szegedi Papucsért Alapítvány. Egész életét a népi kézművesség művelésének, átadásának, megszerettetésének szentelte.

Delmagyar.hu

Fotó: Archív fotó: Bach Máté

Fetter Ferencné Boha Mária szervezett lakótelepi gyermekeknek játszóházat, egyetemistáknak, felnőtteknek kézműves tanfolyamot, oktatott kézműves-mesterséget fogyatékossággal élőknek, az utolsó pillanatban adta tovább tanfolyamokon a papucshímzés tudományát,  amellyel az első Szegedi Papucsért díjat is átvehette 2023-ban.

elhunyt
Marika néni egész életét a népi kézművesség művelésének, átadásának, megszerettetésének szentelte. 
Fotó: Bach Máté / Archív fotó

Az utolsó pillanatig a kezében volt a tű

Ismerte és gyűjtötte a Kárpát-medencei népi hímzéseket, munkáival számtalan nagy múltú kézműves pályázaton vett részt eredményesen, hímzései külföldi kiállításokra is eljutottak. Az utolsó pillanatig a kezében volt a tű, ellátta tanáccsal a hozzá fordulókat, nagy odafigyeléssel és türelemmel adta tovább mesterségének fogásait tanítványainak, akik biztosak lehetünk benne, hogy a tőle tanultakat féltő gondoskodással és szeretettel viszik tovább – ahogy Marika nénitől látták.

Fetter Ferencné Boha Mária 1931. április 3-án született Szőregen. A kézművesség szeretete már kislánykora óta élt benne, szüleitől és nagyszüleitől látta, kisiskolás korában az iskolában is tanulta a hímzést és kézműves tevékenységeket. Az 1970-es évektől foglalkozott régi hímzések gyűjtésével, feldolgozásával és tervezésével.

Mozgalmas életút

1982-ben megalakult a Népművészeti Egyesület Szegeden, amelynek alapító tagja volt. Ekkor kezdett többekkel foglalkozni a lakótelepi gyermekek játszóházba való szervezésével, amelynek célja volt, hogy a gyermekekkel megismertessék a feledésbe merült játékok készítését. Mindeközben folyamatosan alkotott és képezte magát. Elvégezte a hímző, szövő és vertcsipke tanfolyamot, 1987-ben a “C” kategóriás szövő oktatói, majd 1991-ben a “C” kategóriás hímző oktatói képesítést szerezte meg. Az akkori Oktatási Központ népművelője, Kurusa Mária és a Móra Kollégium igazgatója, Vörös Lászlóné segítségével megszervezték az első kézműves tanfolyamot 1987-ben a szegedi egyetemisták részére. Később a Dél-Alföldi Népművészeti Egyesület Alkotóházában Jellinek Márta vezetésével indított több szakági tanfolyam oktatója volt.

Fetterné Marika néni nagy szeretettel foglalkozott sérült emberek tanításával is. Ezen a téren végzett munkájáért az ART ’94 kulturális fesztivál alkalmából a „kreativitás gyógyító hatásának oktatója” elismerésben részesült.

Számtalan díjjal ismerték el

A Népi Iparművész címet 1989-ben kapta meg, 2003-ban a Király Zsiga-díjjal, 2008-ban a Kézműves Remek-díjjal ismerték el, 2019-től pedig a Népművészet Mestere-díj birtokosa, Aranykoszorús népi iparművész.

Marika néni Rátkai Sándor papucsosmester hímzőjeként is tevékenykedett, tudására alapozva építette fel a Szegedi Papucsért Alapítvány a szegedi papucshímzés oktatását.

 A szegedi papucsmentők közössége, a népművészetet művelők, kedvelők széles tábora részvétét fejezi ki Fetter Ferencné Marika néni családjának. El nem múló hálával köszönjük neki az átadott tudást, emberi tartását, mindig emlékezni fogunk finom humorára, kedvességére, az együtt töltött tartalmas és vidám percekre

 – írta a Szegedi Papucsért Alapítvány.

Marika nénit utolsó útjára július 22-én 15 órakor kísérik a szegedi Dugonics temetőben.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában