Szegedi hírek

2024.07.03. 08:30

Bővítik a Jancsó Miklós kollégiumot

Suki Zoltán

Fotó: Gémes Sándor

Közbeszerzési eljárást írt ki a Szegedi Tudományegyetem a Jancsó Miklós Kollégium bővítésére. A szálló befogadóképességét több mint 200 hellyel bővítenék. A kiírás szerint csaknem 5000 négyzetméternyi épülettel terveznek. A nyertes ajánlattevő feladata a „B” jelű kollégiumi épület kivitelezéséhez szükséges Liliom utcai utcafronton található kétszintes lakóépület, és a telek középső részén egy földszintes, családi ház bontása. Ezen a részen egy 60 helyes szállás lesz, 30 darab kétágyas szobával. A Semmelweis utcai új, „C” jelű kollégiumi épületet 180 hellyel bővítik, 1 egyágyas, 76 kétágyas és 9 háromágyas lakószobát alakítanak ki benne. 

Sok munka lesz kialakítani az új épületrészeket. Fotó: Gémes Sándor 

A kiírásban szerepel az is, hogy az épületek belső kialakításánál a beépített anyagok tartóssága, igénybevétellel szembeni ellenállása fokozott követelmény. A betervezett és beépítendő anyagoknak, szerkezeteknek elsősorban az egyszerűségnek, a pontos kivitelezésnek és a tartósságnak kell megfelelni. 

A bontáson és az építésen túl szükség lesz a tájépítészeti munkák elvégzésére is.

A tervezett zöldfelületeket három szinten valósítják meg. A szinteket a gyepszint, cserjék, valamint a fák jelentik. Azt is megszabták, hogy a fák ültetésekor ügyelni kell rá, hogy az ültetőgödörből kikerülő talaj felső, humuszos részét külön kell deponálni, és azt telepítéskor a gyökérzónába kell visszatölteni. Amennyiben a talaj törmelékkel szennyezett, abban az esetben talajcsere is szükséges lesz. 

Az id. Jancsó Miklós Kollégium 1968 óta működik. A kollégium épületében elsődlegesen a SZAOK hallgatói vannak elszállásolva. Az intézmény központi elhelyezkedése előnyös, az oktatási épületek és klinikák közel vannak, így akár tömegközlekedési eszközökkel vagy gyalogosan is néhány perc alatt elérhetőek. 

A kollégium négyemeletes, jelenleg 179 hallgatói és 5 fő vendégszobai férőhellyel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában