Napszínes

2024.07.10. 21:30

Aranysakál család a tanyán – VIDEÓ

Arany T. János

Aranysakál család ivott fényes nappal egy ásotthalmi tanya itatójából. Az aranysakálok ritkán kerülnek szem elé, biztos már nagyon szomjasak voltak. Fotó: DM

Egy egész aranysakál családot – apa, anya, három kölyök – rögzített ásotthalmi olvasónk vadkamerája a település külterületén.

– A tanya mellé kirakott itatóra aranysakálok jöttek inni, ráadásul fényes nappal. A kamera felvette a ritkán látható vadakat ráadásul még a kölyköket is – írta Balog Attila kedves olvasónk, aki megosztotta velünk a rendkívüli videót, amely azért különleges, mert ezek az állatok rendkívül óvatosak. Mint Bánhidy Zoltán, az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola pedagógusa és az erdők nagy ismerője mondta, az aranysakálok ritkán kerülnek szem elé, biztos már nagyon szomjasak voltak.

A kezdetben a vizes élőhelyekhez kötődő ragadozó valószínűleg Ázsia felől érkezett a kontinensre. A kétezres évek elején az aranysakálnál egy rendkívül gyors és egy nagyon erőteljes állománynövekedés volt megfigyelhető. A szapora faj veszélyt jelent háziállatainkra is.

Tavaly arról számoltak be a híradások, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Csataszögön macskát és több kutyát téptek szét a az aranysakálok. A háziállatok könnyű prédát jelentenek az állatnak. Az elpusztított kutyát pedig a sakálok ugyanúgy elfogyasztják, mint bármely más prédát. Tehát a cukiság csak álca, jó tudni, kegyetlen ragadozóval állunk szemben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában