27. Ágota tábor

2024.07.22. 19:39

A közös nyári élmények összekapcsolják a közösséget

Bár a programok már vasárnap elkezdődtek, hétfőn nyílt meg hivatalosan az Ágota tábor. Idén csaknem nyolcszáz, családját vesztett gyermek tölthet el 10 önfeledt napot Tass-Alsószenttamáson.

Delmagyar.hu

Nagyjából 800, családját vesztett gyermeknek kezdődött meg az Ágota tábor. Fotó:

Fotó: Sándor Judit

Idén mintegy 800 gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő fiatal vehet részt a Tass-Alsószenttamáson tartott 27. Ágota táborban, amelyben már vasárnap elkezdődtek a programok, de hivatalosan hétfőn nyitották meg.  Az ország minden vármegyéjéből érkeztek ide 7-18 év közötti, lakásotthonokban és nevelőszülőknél élők és az állami gyermekvédelmi gondoskodást végző intézményekből. A táborosokkal segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak. A tíz napot színvonalas élményprogramok színesítik, ugyanakkor ez az egyetlen olyan nyári program, amely nem csupán élményt jelent, hanem terapeutikus jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat. Éppen ezért vált a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Valódi közösségi élményt nyújtanak

Az Ágota Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója által megrendezett tábor hivatalos megnyitóján Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a kormány azon dolgozik, hogy minél biztonságosabb és minél jobb körülmények között lehessen élni a gyermekvédelemben is.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a megnyitón arról beszélt, hogy a gyermekvédelmi gondoskodás rendszerében különösen fontos ténylegesen megélni a valódi közösségi élményt, mert annak megtartó, segítő ereje van a nehezebb, néha viszontagságosabb időszakokban is. A közös nyári élmények pedig alkalmasak lehetnek arra, hogy összekapcsolják ezt a közösséget, gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Egymás feltétel nélküli elfogadása

Novák Krisztina jogvédelmi biztos szerint az Ágota Alapítvány tábora hiánypótló rendezvény, mert a tábor lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra, a feltétel nélküli elfogadás megtapasztalására és a sorsközösség megélésére egyaránt. Hangsúlyozta, hogy a gyerekek akkor tudnak kiállni magukért, ha korábban beszéltek velünk olyan helyzetekről, amelyeket a későbbiek során felismernek, és tudni fogják, mit kell tenniük, hova kell fordulniuk segítségért. Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat egyébként Joggal menők elnevezésű 16 kártyából álló gyermekjogi interaktív foglalkoztató csomagot készített a tábor valamennyi résztvevőjének, hogy megismerjék alapvető jogaikat.

Valódi családként fogadják a gyerekeket

Kiss-Rigó László, az Ágota Alapítványt fenntartó és támogató Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke kiemelte, hogy az alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató segítői, támogatói, illetve önkéntesei az elmúlt években megtapasztalhatták, valamilyen módon részeseivé váltak egy igazi közösségnek. Az Ágota-tábor résztvevői pedig azt tapasztalhatják meg évről évre, hogy nemcsak egy igazi közösség, hanem egy valódi család fogadja be őket.

Fotó: Sándor Judit

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az ember életéhez szükségesek az anyagi források, hogy valamennyire függetlenek, szabadok lehessenek. Meg kell azonban különböztetni valaminek az értékét és pénzben kifejezhető árát. A kettő ugyanis teljesen más.

A gyerekekre a következő napokban sportbajnokságok, szépségverseny, Ki mit tud, Roma Est, Toldi verseny és kirándulás is vár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában