Helyi közélet

2024.06.18. 19:35

Kínai egyetemmel kötött megállapodást a Szegedi Szakképzési Centrum - Galéria

Kína 5. legnagyobb városának egyetemével kezd együttműködésbe a Szegedi Szakképzési Centrum. A Chongqing Polytechnic University of Electronic Technology tananyagokat ad át, de nagy hangsúly lesz mindkét ország szellemi kulturális örökségének védelmén is.

Timár Kriszta

A kínai delegáció látogatásával hivatalosan is megalakult a CQUET Kína-Magyarország Kulturális Csereközpont. Fotó: Karnok Csaba

A Chongqing Polytechnic University of Electronic Technology delegációja látogatott kedden a Szegedi Szakképzési Centrumba. A felsőoktatási intézménnyel tavasszal vette fel a centrum a kapcsolatot, amikor tanulmányúton voltak annak képviselői Kína ötödik legnagyobb városában. Ott született meg az együttműködés gondolata, amelynek a szegedi találkozó volt az első állomása. 

– Az egyeztetés célja, hogy  a delegáció tagjai megismerjék a magyar szakképzési rendszert és különböző szakterületeken tudástranszfert alakítsanak ki a Szegedi Szakképzési Centrum és a Chongqing Polytechnic University of Electronic Technology között – mondta el Erdélyi Margit, a centrum főigazgatója. Mint mondta, egyeztettek már tananyagok átadásáról, amik ingyenes képzéseken lesznek majd elérhetők a diákok számára. 

– A kínai tananyagot most fordítják, ezt követően látszik majd, mi az, amit át tudunk venni tőlük. Elsősorban olyan tudásanyagot hasznosítunk majd, amiket mi még nem oktatunk, de látható, hogy szükség lesz rá a későbbiekben. Emellett pedig nyelvi kurzusokat is akarunk indítani, mert egyértelmű, hogy van igény a kínai nyelv ismeretére. Mindezek mellett a kínai oktatók és diákok pedig megismerhetik a mi kultúránkat – tette hozzá a főigazgató.

A delegáció vezetője Nie Quiang rektor volt. Rajta kívül két dékán és a nemzetközi kapcsolatok és együttműködés fejlesztéséért felelős igazgatóhelyettes érkezett Szegedre. A kínai egyetemi szakembereknek röviden bemutatták a 10 iskolát és egy vizsgaközpontot tömörítő szakképzési centrumot, amely 75 szakmát oktat 21 ágazatban. Ezt követően Nie Quiang is beszélt saját egyeteméről, amely mint fogalmazott, a nyitottságról, elfogadásról és együttműködésről híres. 

– A szegedi központtal való együttműködésünk lényege a szellemi kulturális örökség védelme és a kínai-magyar kapcsolatok erősítése lesz – jelentette ki, de említést tett csereprogramokról is. 

A találkozó végén hivatalosan is megalapították a CQUET Kína-Magyarország Kulturális Csereközpontot, amely táblát is kapott. Ezt követően a delegáció tagjai ellátogattak a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikumba, ahol azt az elektronikai tanműhelyt nézték meg, ahol az automatizálást és a pneumatikát tanítják a diákoknak. Azt a tudást, melyre a BYD gyár gyártósorait működtető szakembereknek is szükségük lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában