Helyi közélet

2024.06.30. 10:59

Átadták a megújult kereszteket Makón – Galéria

A hét végén, Szent Péter és Pál apostol ünnepén átadták a makói Kálvária kápolna előtt álló, felújított kőkereszteket. A Pálfai Zoltán plébános által celebrált ünnepi szertartást követően Petrás Mária népdalénekes és muzsikus barátai adtak koncertet.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A kálváriához mindenütt a világon hozzátartoznak Jézus szenvedéseinek állomásai, azaz a stációk, valamint kiegészítik Jézus és a két lator keresztjével

 – tudtuk meg a helyről Pálfai Zoltán Makó-belvárosi plébánostól. A megújult keresztek átadásakor ő celebrált szentmisét Szent Péter és Pál apostol ünnepén.

kereszt
A keresztek megújulása 3 hónapnyi, alapos és körültekintő munkát igényelt. Fotó: Szabó Imre

Mint beszámoltunk róla, a keresztek felújítása márciusban kezdődött. A beruházáshoz a makói Szent István Király Plébánia a Nemzeti Kulturális Alaptól még tavaly nyert 50 százalékos pályázati támogatást. A szükséges összeg másik felét a plébánia és a Szeged-Csanádi Egyházmegye biztosította. A munka elvégzésére Módy Péter kőszobrász-restaurátor és csapata kapott megbízást. 

A feladat nem volt egyszerű: első lépésként daruval kiemelték, majd részeire bontották a kereszteket. Érdekesség, hogy közben előkerült két korabeli pénzérme. Ezeket valószínűleg az akkori kőfaragó mester helyezte a középső kőkereszt vízszintes szárának közepére, jelezve az állítás időpontját. Ezt a gesztust a mai utódok is megtették, amikor a restaurált kereszteket újraállították.

A három, 155 éves kőkereszt Makó egyik szép műemléke, a legrégebbi épületként számon tartott Kálvária templom előtt áll. A domb, amelyre a kápolnát építették, a város legmagasabb pontja; azért ide tervezték, mert akkoriban a Maros olykor elöntötte a várost és ilyenkor az emberek ide húzódtak az ár elvonultáig. A kápolna pedig a város legrégebbi épülete. Megtudtuk, ez év közben zárva van, csak ünnepek alkalmával kereshető fel. 

A kereszteket, mint a rájuk faragott felirat tanúsítja, „Isten dicsőségére építette Börcsög Ferenc és hitvese Varga Ágnes. 1869”. Néhányszor korábban is felújították már.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában