Helyi közélet

2024.06.29. 07:14

Elhunyt Valkai Csaba, a vasúttörténeti alapítvány kurátora, a szentesi motorgarázs gépészeti gyűjteményének vezetője

Hetvenhét éves korában érte a halál.

Delmagyar.hu

Ő rakta össze apránként a budapesti vasúttörténeti park után a legteljesebb aktív, látogatható vasúti gyűjteményt Szentesen. Az egész élete a vasútról szólt.

Lassan tíz éve az Indóház hasábjain beszélgettek vele. Akkor mondta el magáról, hogy Répceszentgyörgyön járt MÁV-nevelőintézetbe, s a tízéves kis Valkai kezdetben nagyon meg volt szeppenve, hiszen nem értette a Vas megyei asszonyok tájszólását. A gimnázium újra Csongrád megyében találta a tősgyökeres szentesi fiút, aki a szegedi Radnóti bakteros diákja lett. – A MÁV-kollégiumnak, a Bakternak lettem a lakója. Akkoriban még vasutas egyenruhában kellett iskolába járnunk, de ez egyáltalán nem zavart minket, igaz, sose tartottuk magunkat bakternak, annak ellenére, hogy mindig így hívtak minket, gimnazistákat is – mondta akkor Valkai Csaba.

Noha a Radnóti-gimnázium már a hatvanas években is élen járt a humán és a reál tárgyak tanításában, az ifjú Valkait mégsem ezek érdekelték elsősorban, hanem a kísérleti politechnika órák keretében tanított autószerelés.

(Via iho.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában