Helyi közélet

2024.05.30. 11:52

Egy kilométer utat aszfaltoznak le Székkutason

Az évtized legnagyobb útépítési projektje kezdődött meg Székkutason. Az önkormányzat 190 millió forint pályázati forrást nyert, amelyből több mint 1 kilométer hosszúságú utat aszfaltoznak le. Az elmúlt években jelentősen javult a település úthálózata.

Kovács Erika

Fotó: Szél István közösségi oldala

A Belterületi közutak fejlesztése Székkutason című TOP-Plusz pályázati projektnek köszönhetően az évtized legnagyobb útépítési projektje kezdődött meg a településen – ezt Szél István polgármester jelentette be. Ez a politikus „búcsúfejlesztése”. Három ciklus után ugyanis nem indul újra a polgármesteri posztért.

3 hónapig tart a beruházás

– Az előttünk álló 3 hónapban egy 190 millió forintos összköltségű pályázat keretében, több mint 1 kilométer hosszúságú útszakasz kap szilárd, aszfaltburkolatot. Mindehhez nem szükséges lakossági hozzájárulás biztosítása – tájékoztatott. A fejlesztés a Radnóti Miklós, a Maczelka Gábor, a Petőfi Sándor utcát, valamint a József Attila utca még burkolatlan szakaszait érinti, a Mágocsi úti erdősávon túli szakaszt, a Béke és a Jókai utcák közötti, valamint a Jókai és Németh László utcák közötti részt.

A József Attila utcával kezdenek

A kivitelező arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy elsőként a József Attila utca átkötő útszakaszain végeznek előkészítő, majd aszfaltozási munkálatokat. Ezeken az szakaszokon ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani, várhatóan június 10-éig. Ezzel párhuzamosan a többi érintett utcában is kitűzik a nyomvonalakat. A kivitelezési munkákról az önkormányzat és a kivitelező folyamatosan tájékoztatja az ingatlantulajdonosokat. A beruházás minden bizonnyal kellemetlenségekkel jár a közlekedőknek, illetve a lakóknak, amiért az önkormányzat elnézést kér és türelmet.

Székkutason Szél István polgármestersége idején rengeteget javult az utak állapota. Az előző évtized közepén készült el az ivóvízminőség-javító program és a szennyvízberuházás. Mindkét fejlesztés miatt fel kellett bontani az utakat és az a javítás után már nem olyan volt, mint annak előtte. A kormány segített a székkutasiaknak: az önkormányzat 100 millió forint vissza nem térítendő állami forrást kapott erre a feladatra, amelyből 2015-ben másfél, 2016-ban további 7 kilométeren újult meg a település úthálózata. Az utakra 6-8 centiméter vastag aszfaltréteg került, ami erősebb, strapabíróbb, mint ami az ilyen utakon szokás. Úgy tudjuk, az idő ezt be is bizonyította.

A Rárósi út rájuk eső szakaszát is megépítették

Székkutas életében fontos beruházásnak számított a 47-es főút települést érintő szakaszának felújítása is. 

Amit pedig Hódmezővásárhelyen napi szinten példaként említenek, az a Rárósi út Székkutas felőli részének megépítése. A település 289 millió forint pályázati forrásból építette meg a mintegy 20 kilométeres szakasz rájuk eső részét. A 4,2 kilométert megerősített alappal készíttették és zúzottkővel borították. Már csak Vásárhelynek kellene megépítenie a saját szakaszát, amelyre a Magyar Városok Programban, a 117 kilométer kerékpárút-fejlesztés során pénz is lett volna, de a vásárhelyi önkormányzat hat év alatt csak a kisajátítások feléig jutott el, így a kormány leállította a beruházást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában