2023.11.28. 19:30
Van belőle bőven, de háromszorosára drágult
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló minőségű, magyar halakkal készülnek a karácsonyi szezonra a hazai haltermelők. Az ünnepi kínálat sztárja ebben az évben is a ponty lesz, amely még mindig a magyarok kedvenc halfajának számít – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által tartott közös sajtótájékoztatón. Van tehát bőven jó minőségű hal, csak éppen drága.
Jobb ezt profira bízni. Lovai István, Szegedfish Kft. halfeldolgozójának üzemegység-vezetője 15-20 másodperc alatt filéz ki egy pontyot. Arcív Fotó: Karnok Csaba
Arról, hogy pontosan mennyibe is kerül idén a karácsonyi ebéd nélkülözhetetlen hozzávalója, nemrég írtunk lapunkban.
Az elmúlt három évben kétszeresére drágult a karácsonyi ünnepek népszerű alapanyaga. 2020-ban 1090, 2021-ben 1450, tavaly 1990, idén pedig már 2200 forint az élő szegedi tükörponty kilója. A tisztítás további 300, a patkóra vágás 350, a filézés pedig 400 forinttal drágítja kilónként a pontyot. Így jön ki a filézett, tisztított ponty kilója 2600 forintra. Mivel a halak kettő, két és fél kilósak, így könnyű kiszámolni, egy darab ponty feldolgozva 5000 forint körül van.
Több oka is volt az elkerülhetetlen áremelkedésnek. A Szegedfish Kft. 2082 hektárnyi tófelületéről körülbelül 200 ezer köbméter víz párolog el naponta, amit pótolni kell. Ennek energiaköltsége óriási. A magas hőmérséklet miatt a halak étvágya sokkal gyengébb, kevesebbet esznek, etetéseket kell kihagyni. Emiatt a súlygyarapodás lényegesen kisebb, mint amit elvárnak, ez pedig jelentős kiesést okoz a gazdálkodásban. Sztanó János, a halgazdaság igazgatója lapunknak azt mondta, az előállítás költsége 30-35 százalékkal növekszik. Minden összefügg mindennel és a végén rajtunk, a vevőkön csattan az ostor.