Helyi közélet

2023.10.18. 21:00

Mécsesek gyújtásával fejezték ki szolidaritásukat

Szolidaritási rendezvényt tartottak szerdán este a Hamász által október 7-én megtámadott Izrael mellett. Megemlékeztek a terror áldozatairól, mécseseket gyújtottak, és békéért fohászkodtak.

Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen a rózsafüzér és az azt követő szentmise után együttérző sétát szerveztek a Szent István Király templomtól a zsinagógáig. Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen a rózsafüzér és az azt követő szentmise után együttérző sétát szerveztek a Szent István Király templomtól a zsinagógáig. A katolikus hívek mécsest gyújtottak, ezzel a gesztussal és egy imával fejezték ki szolidaritásukat a sokat szenvedett izraeli nép és a terror áldozatai iránt.

Nem azért beszélünk, mert megtehetjük, hogy beszéljünk, hanem azért beszélünk, mert nem tehetjük meg, hogy csendben maradjunk. Valamilyen módon ki kell mutatnunk az együttérzésünket és a szolidaritásunkat. Ezt egy askenázi főrabbi mondta valamikor még a brit közigazgatás idején 

– emelte ki a csendes megemlékezésen Bajnai István kanonok, a Szent István Király templom plébánosa.

Mindenki hallotta, milyen szörnyűségek történtek és történnek az általunk Szentföldnek nevezett Izraelben. A terror semmilyen formában, senki ellen nem fogadható el. Együttérzünk azokkal a családokkal, azzal a néppel, akiket a terror érint. Tudjuk, hogy palesztin területeken is voltak olyan áldozatok, akik nem tehettek arról, hogy egy szélsőséges szervezet így akarja kinyilvánítani a felsőbbrendűségét, illetve a zsidókat elűzni arról a földről, amelyhez ősi joguk van

 – mondta Bajnai István. Hangsúlyozta, a zsidó nép legalább négyezer éve él azon a területen, vagyis természetes joguk van ott lenni. A politikai különbözőségeket, a vitákat nem így kell megoldani.

A zsinagóga előtt Bajnai István először Jézus nyelvén, szír-arámiul mondta el a Miatyánkot, ami után a megjelentek közösen imádkoztak és mécseseket helyeztek el a zsinagóga kerítésénél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában