2023.06.04. 07:56
Segít az árpafűlé
Az árpafű nem egy újkeletű, modern kori superfood, hiszen már a rómaiak is előszeretettel használták, felismerve jótékony hatását. Az indiánok főként külsőleg, fertőtlenítésre, a kínaiak pedig ősidők óta méregtelenítésre alkalmazták.
Az árpafű nem más, mint az árpamag hajtása, vagyis csíranövény.
Mindenre is jó
Köztudott, hogy a csírák a legértékesebbek, hiszen koncentráltan tartalmazzák a legfontosabb vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Nagyon gazdag fehérjében és rostban is. Legnagyobb előnye azonban a rendkívül magas klorofilltartalma, ami nemcsak az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő, de fontos szerepe van a vérképző folyamatokban is.
Vegák figyelmébe
Akik nem esznek húst, illetve semmilyen állati eredetű élelmiszert, azoknak különösen oda kell figyelni a fehérjebevitelre. De még inkább a kilenc létfontosságú esszenciális aminosavra, ami nagyon kevés növényi alapanyagban található meg együttesen, ráadásul a szervezet sem képes előállítani, tehát kizárólag táplálék útján juthat hozzá a szervezet. Erre is jó az árpafűlé.
B-vitamin-forrás
A vegetáriánusok számára a másik problémát a B12 bevitele jelenti. Az árpafűlé rendszeres fogyasztása megoldás lehet. Jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot és B6-vitamint is, amelyek elősegítik a B12 felszívódását. Vastartalma is igen jelentős: ötszöröse a spenóténak, ennek felszívódását a C-vitamin-tartalma erősíti. Magnéziumtartalma pedig elősegíti a kalcium beépülését a csontokba.
Forrás: www.dietaesfitnesz.hu