2023.04.11. 12:30
Algakivonatot kevernek a haltápba
Algakivonatot tartalmazó kísérleti tápot kapnak a halak a Szegedfish Kft.-nél. Archív Fotó: Karnok Csaba
Az akvakultúra szektor egyik legnagyobb kihívása a halfajok minőségi takarmányozása. Az elmúlt időszakban lejátszódó gazdasági folyamatok drasztikusan emelték a takarmány és táp alapanyagok piaci árát, így igény mutatkozik arra, hogy költségcsökkentő megoldások jöjjenek létre. A takarmányok kritikus összetevője a fehérje, amit nagyrészt a tengeri halászatból nyert halakból előállított hallisztből nyernek. Ez a forrás folyamatosan csökken. Ezért is szükséges új fehérjeforrások után kutatni, amelyek közül a rovarfehérje és algafehérje a két legelérhetőbb lehetőség.
A Szegedfish Kft., mint konzorciumvezető az „Egészségvédő pontyhús gazdaságos előállítása algával dúsított takarmánnyal” elnevezésű kutatási konzorciumban a pontyon kíván eredményeket elérni. A kutatás részeként a hazai előállítású algakivonat haltápba keverésével tavi környezetben, különböző pontykorosztályokon vizsgálják a kísérleti tápok hatását a halakra. A cél, hogy olyan technológiát dolgozzanak ki, amely megfelelő minőségű haltakarmány előállítását eredményezi, és az ehhez szükséges algabiomassza könnyen fenntartható termelési rendszerekben folyamatosan biztosítható legyen.
Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, az előzetes eredmények reménykeltőek, így joggal bízhat a konzorcium abban, hogy a projekt befejezését követően sikerül létrehozni egy olyan haltermelési technológiát, amellyel közelebb kerül a magyar akvakultúra ágazat az alternatív fehérjeforrások tenyésztéstechnológiai bevezetéséhez.