2022.08.01. 15:36
Ismét szegedi az Év cukormentes tortája
Duplázott Gyuris László: a szegedi mestercukrász 2019 után idén is megnyerte a Magyarország cukormentes tortája versenyt. Nagyi Kedvence nevű alkotásában a málna és a fehércsoki dominál.
Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, Karikó Orsolya cukrász, a Magyaroszág tortája készítője és Gyuris László, a Szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestereFotó: Illyés Tibor /MTI
Immár 16. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek eredményhirdetését hétfőn tartották az Országházban. Idén Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász munkáját, a Huncut szilva herceget választotta a zsűri győztesnek, melyet az egri vörösbor és a szilva ízének harmonikus párosítása jellemez.
A kategóriában döntős volt a szegedi Gyuris László is, az A Cappella Cukrászda alkotásaként nevezett Karmelita nevű, karamellás tortával azonban nem nyert. Elkeseredettségre azonban nem lehet oka, hiszen a Magyarország cukormentes tortája kategóriában viszont az ő alkotása bizonyult a legjobbnak.
A Virág Cukrászda színeiben indított Nagyi Kedvence nevű alkotásában a kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, így gabonalisztet sem tartalmaz.
A málnás-fehércsokis édesség immár a második országos díjat hozta cukormentes kategóriában a mestercukrásznak, 2019-ben ugyanis egyszer már tudott nyerni a Kicsi gesztenye nevű tortájával. Az idei döntőben egyébként megyei ellenfele is volt: a makói Papp Cukrászda Délibáb nevű tortája is a legjobbak közé került.
Magyarország cukormentes tortája esetében az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is komolyan számított a torták értékelésekor. A program elsődleges célja ugyanis, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott édességek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is.
A hétfői sajtótájékoztatón bemutatták az idei Szent István-napi kenyeret is. A két kategóriában meghirdetett verseny nyertese a Szent István-napi kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. gulyáskenyere, az innovatív kenyerek közül pedig a mórahalmi Varga Pékség ásotthalmi üzemében készült batátás kenyere lett.