2022.05.10. 16:19
Csak győzni tud a csapat
Egy hétvégén két főzőversenyen is sikeresen szerepeltek a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola diákjai a Vajdaságban.
Pápai Péter szakoktató nyilatkozik, a háttérben pedig a különdíjas vörösboros kakaspörköltön dolgozik a mórahalmi szakképző csapata. Fotó: Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola
Szombaton Oromhegyesen birkapörkölt-, vasárnap Kispiacon pedig kakaspörköltfőző versenyen vett részt az Ábrahám Zsóka, Bogdán Péter, Szekeres Tamás és Vass Gréta alkotta csapat Pápai Péter szakoktató kíséretében.
Az oromhegyesi versenyre azt találták ki a fiatalok Szekeres Tamás vezetésével, hogy négyféleképpen mutatják be a birkapörköltet. Zsóka tortillalapot készített, mellé kevert salátát vinaigrette öntettel, a birkapörköltből szedett ki húst. Gréta ázsiai ihletésű ételt készített, amihez pácolták a birkahúst, apróra vágott zöldségeket borban pároltak, majd összesütötték. Tamás hagyományos birkapörköltet főzött, Péter pedig vett ki húst a pörköltből, még mielőtt rákerült volna a paprika, ezt tejfölös habarással készítette el, tárkonnyal ízesítve.
Jólesett a zsűri értékelése, mert észrevették, hogy fejlődtünk. Döbbenten bámultak, hogy ilyen színes ételkombinációt állítottunk össze számukra. Négy különböző ételt tálaltunk, mégis összhangban voltak egymással, pont, mint a csapatunk, amelyre nagyon büszke vagyok
– mesélte Tamás.
A vasárnapi kispiaci megmérettetésen a tavalyi évhez hasonlóan egy francia klasszikus, a coq au vin-t, azaz vörösboros kakast főztek a fiatalok.
Egy kakaspörköltet bárki össze tud hozni, de mi valami különlegessel szerettünk volna odamenni, ezért készült vörösborban a kakas
– tette hozzá Tamás, a csapatkapitány. A köret sem volt hétköznapi, ott helyben gyúrtak tésztát, amiből szélesmetélt készült, amit főzés után vajon hőkezeltek. Ez annyira ízlett a zsűrinek, hogy nem is pontozták, hanem kiemelték a mezőnyből. A mórahalmi szakképzősök így Kispiacról különdíjjal, Oromhegyesről pedig első helyezéssel érkeztek haza.