Szegedi hírek

2022.02.24. 16:07

Ökoszemlélet és korai nyelvtanítás a Gregor-iskolában

Iskolabemutató sorozatunkban ezúttal a Gregor-iskolát ismerhetik meg, ahol első osztálytól kezdve tanítják az angolt, és kiemelten fontosnak tartják az ökoszemlélet átadását.

Két első osztály indítását tervezik szeptemberben a Gregor József Általános Iskolában. Az egyforma tanrendű osztályokban háromtanítós rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy az egyik pedagógus matematikát oktat, az osztályfőnök magyart, és a harmadik tanítóval együtt mindannyian viszik a napközit is, vagyis délutánonként is lehetőség van a gyerekek szakszerű segítésére. 

 

Különlegesség, hogy idén az egyik osztályt egy férfi tanító kapja majd meg – ilyen a városban kevés iskolában van. Az angol nyelvet elsőtől kezdve csoportbontásban oktatják, felső tagozatban pedig a szintfelmérő alapján beosztott nívócsoportokban heti 5 vagy 3 órában.

 

 – Az idei tanévtől angol nyelvi lektorunk is van, aki 5–8. évfolyamig tart kommunikációra, a felvételi tematikájára épülő nyelvi órákat – mondta el Pocsai Blanka intézményvezető. Az iskolában a Konfuciusz Intézettel való együttműködésnek köszönhetően 3. évtől lehetőség van kínai nyelv tanulására is, amelyet anyanyelvi tanár oktat. 

 

Az induló két elsős osztály az osztályfőnökök vezetésével háromtanítós rendszerben működik majd a Gregor-iskolában.  Fotók: Frank Yvette

Forrás: Frank Yvette

 

 

A nyelvoktatás mellett a másik fő profil ökoiskolaként az élménypedagógiára épülő környezettudatosságra nevelés, amely a mindennapokat is áthatja. Szelektíven gyűjtik a hulladékot, minden szinten palackprést találnak a diákok, az iskola előtti kupakgyűjtő szívben pedig folyamatosan jótékonysági céllal gyűjtenek. Az iskolának van saját fű­­szerkertje, virágnaptára, és nemrégiben egy rovarhotelt is kihelyeztek. 

 

 

Az intézményben működő Gregor Program célja a művészetekkel történő alapozás, amelyhez a Pro Musica Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Fagler Ede Alapítvány nyújt szakmai tá­mogatást. 

 

– A program részét képezi az ének-zene tantárgy nívócsoportos oktatása 2. évfolyamtól 7. évfolyamig, illetve a délutáni idősávba beépített hangszeroktatás. Az iskola énekkara ötszörös arany minősítéssel rendelkezik. A jövő tanévben pedig egy teljesen új rendszer, az élménypedagógiára épülő ének-zene-oktatás bevezetését tervezzük – sorolta az intézményvezető. Emellett kézműves-öko és drámaszakkör is működik, utóbbi jelenleg A Pál utcai fiúk musical színpadra állításán dolgozik, amelyhez a szerzők engedélyét is beszerezték. 

 

 

A Gregor-iskolának együttműködési megállapodása van a Pick Szeged és a Szedeák sportegyesületekkel, így kézilabdából és kosárlabdából is az utánpótlás-nevelés bázisintézménye. A legtehetségesebb diákoknak így innen egyenes útjuk lehet a klubok felé. Ezek mellett úszásoktatás és akrobatikus rock and roll csoport is működik, az intézmény hatalmas udvarán pedig a szünetekben is biztosított a mozgás lehetősége. 

 

 

Az iskola honlapján további információkat találhatnak, il­letve a tervek szerint március végén a tegnapi online bemutatkozás után személyesen is fogadják majd az érdeklődőket a tavaszi zsongás programon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában