2021.07.11. 16:41
A kezdő kertészek is bátran belevághatnak a paradicsomtermesztésbe
A paradicsom a kiskertek egyik legnépszerűbb lakója, betakarításának kezdete e hónapban esedékes. Üdvös hír a kezdő kertészek számára, hogy termesztése nem igényel hatalmas szakértelmet, elég csupán néhány aranyszabály betartása a bőséges termés elérése érdekében.
A folyton növő fajták őszig folyamatosan érlelik a termést, esetükben már ültetéskor érdemes 2 méteres támasztókarót elhelyezni a növény mellé. Fotó: Sipos József
Ami a gyümölcsök között az alma, az a zöldségek tekintetében a paradicsom. Az egyik legkedveltebb konyhakerti növény, emellett az egyik legváltozatosabban felhasználható konyhai alapanyag. Fogyaszthatjuk nyersen, maximálisan megőrizve ezáltal jótékony beltartalmi értékeit, de készíthetünk belőle savanyúságot, mártást, pürét, szószt, ivólét, levest, és aszalva is rendkívül ízletes. Számtalan fajtája elérhető a piacon, így telepítés előtt a gondos gazdának érdemes jól megfontolnia, hogyan szeretné majd hasznosítani a termést.
Gazdag íz- és formavilág
– A paradicsom Közép-Amerikából származik és a burgonyafélék családjába tartozik. Magas a C-vitamin-tartalma. Sok fajtája van, változatos íz- és formavilág jellemzi e növényt. A magok vásárlásakor érdemes alaposan áttanulmányozni a csomagoláson feltüntetett információkat, mert fajtánként eltérő lehet a tenyészidő, a termés mérete, formája, a növény ellenálló képessége. Vetési ideje palántanevelés céljára márciustól április elejéig tart. Kezdő kertészeknek azonban az előnevelt növények beszerzését javaslom a nagyobb termésbiztonság érdekében. A palánták edzetés után május második felében ültethetők ki a kertbe, de balkonon, cserépedényben is nevelhetők – mondta el Sipos József hódmezővásárhelyi növényorvos, a 2019-es Év Agrárembere verseny két kategóriájának győztese.
Bokrocska vagy égbe nyújtózó folyondár
A növekedés szempontjából három fő típusba sorolhatók a paradicsomok. Megkülönböztetünk determinált, féldeterminált és folyton növő fajtákat.
– A determinált fajták az alacsony növekedésű bokorparadicsomok, balkonokra főképp ezeket érdemes ültetni. Egy, másfél hónap alatt leteremnek. A folyton növő fajták őszig folyamatosan érlelik a termést, esetükben már ültetéskor érdemes 2 méteres támasztókarót elhelyezni a növény mellé, amelyhez növekedése során folyamatosan rögzíteni kell. A féldeterminált fajták pedig átmenetet képeznek az előbbi kettő között – részletezte a Szegedi Tudományegyetem docense, majd hozzátette, a folyton növő fajtákat a legjobb egy száron nevelni, ezért a gyengébb oldalhajtásokat folyamatosan el kell távolítani, ki kell törni. Ajánlott az alsó levelek eltávolítása is, mert ezek is tápanyagot vonnak el a növénytől, továbbá így az esetleges fertőzésektől is megóvhatjuk a növényt. A kötözés a kiültetés után legkésőbb két héttel kezdhető.
Megfelelő talaj és rendszeres öntözés
A bőséges termés biztosításának elengedhetetlen feltétele a megfelelő talajszerkezet és helyválasztás.
– A paradicsom melegigényes növény, napi 8-10 óra napfényre van szüksége. A tápanyagban gazdag, kedvező vízáteresztő-képességű talajt szereti. Magas a kálium- és kalciumigénye. A palánták kiültetése előtt három héttel érdemes szerves trágyát vagy komposztot forgatni a talajba. A palántákat mélyre érdemes ültetni, ugyanis e növény a száron is képes gyökereket fejleszteni, ami segíti a tápanyagellátását. Az ajánlott tőtávolság 50 centiméter, a sortávolság egy-másfél méter, hogy a levegő jól átjárhassa a növényeket és a lombozatuk ne maradjon hosszan vizes. Így védekezhetünk a gombabetegségek ellen. A növekedés során fontos heti egy alkalommal a hónaljhajtások lecsippentése, azaz a kacsolás, hogy a növényünk minden energiáját a termésérlelésre összpontosíthassa – részletezte a növényorvos.
Fontos továbbá a megfelelő vízellátás biztosítása.
– A paradicsom vízigényes növény. Rendszeresen, kétnaponta öntözzük, de ne álljon alatta a víz. Érdemes a növények körül talajtakarást alkalmazni a talaj nedvességtartalmának megőrzése érdekében. A mulcs lehet fenyőkéreg, fűnyesedék vagy szalma. Hasznos, széles körben alkalmazott praktika továbbá, ha kilyuggatott műanyag palackot süllyesztünk a növény mellé a földbe, így a víz közvetlenül a gyökeréhez hatol és kevésbé mossa ki a talajból a tápanyagokat. Fontos azonban, hogy öntözés után dugaszoljuk be az edényt, hogy gátoljuk a visszapárolgás lehetőségét – mondta.
Természetes védelem: kapor, zeller
Hasznos fortély továbbá, ha a paradicsompalánták közé védőnövényeket ültetünk, mint a bazsalikom, a zeller, a kapor vagy a fokhagyma. Előbbi a lisztharmat ellen védi, utóbbiak illatát pedig rosszul viselik a kártevők, így riasztólag hatnak.
A paradicsom másik kiváló szomszédja a bab, mely növeli a talaj nitrogéntartalmát, ezáltal a paradicsom tápanyagellátását. Fontos továbbá, hogy a paradicsomágyások helyét évente váltsuk.
– A vetésforgó aranyszabályát szem előtt tartva az egy családba tartozó növényeket ne ültessük ugyanazon területre az egymást követő években. A vetésváltás megelőzi a betegségek és a kártevők elszaporodását. A paradicsom esetében a vetésforgó amiatt is kiemelten fontos, mert e növény egyoldalúan meríti ki a talaj tápanyagtartalmát. Tehát a paradicsom a kertnek mindig olyan részére kerüljön, ahol az előző három évben nem termesztettek paprikát, padlizsánt vagy burgonyát. Jó elővetemény lehet azonban számára az uborka, a bab, a borsó, a lucerna, a lóhere és a gabonafélék – hívta fel a figyelmet a növényorvos.
Vészterhes jelek – levélbarnulás, poloska
A kártevők közül az üvegházi molytetű, a gyapottok-bagolylepke és a poloskák veszélyeztetik leginkább a paradicsomot. Az ellenük folytatott harc leghatékonyabb fegyvere a növények rendszeres átvizsgálása. A nagyobb kártevőket kézzel, a kisebbeket csalánleves lemosással távolíthatjuk el. Nagymértékű felszaporodás esetén rovarölő szeres kezelés szükséges.
Különféle gombás betegségek, mint a paradicsomvész árulkodó jele, ha elváltozások – barnulás, feketedés, foltok – tapasztalhatók a leveleken, szárakon, terméseken. Ez esetben kulcsfontosságú a beteg növényi részek mihamarabbi eltávolítása, majd jó házi praktika, ha klasszikus házi tej és víz keverékével (60-40 százalékos arányban elegyítve) permetezzük be a csonkolt felületeket, mely elősegíti a regenerálódást.
– A gombás betegségek esetében nagyon fontos a megelőzés szerepe, felszívódó gombaölő szerekkel érdemes átpermetezni a növényeket még a termésérlelés előtt. A gazdaboltokban a fluopikolid és propamokarb, a mankoceb, a cimoxanil és famoxadon hatóanyag-tartalmú szereket ajánlott keresni. Ha a termés nem kocsány felőli részén barnás elszíneződést tapasztalnak a gazdák, az kalciumhiányra utal, ez esetben lombtrágya talajba forgatásával gyors segítség nyújtható a növénynek. Ha pedig felrepedeznek a termések, az a nem megfelelő, ingadozó vízellátás intő jele – magyarázta Sipos gazda.