2021.05.27. 15:00
Így készíti a kézműves termékeit Ásotthalmon a Varga pékség – Galéria
Kézműves termékek előállítására létesített új üzemet Ásotthalmon a Varga pékség.
Ásotthalom 2021.05.26. kézműves terméket készít a Varga pékség Képen: Fotó: Török János DM TJ délmagyar
Fotó: Török János
– Régóta szerettünk volna terjeszkedni térben és a termékeink tekintetében is. Láttam, hogy működik a hűtős technológia. A hosszabb érési idő miatt finomabbak a termékek. Mórahalmon gyorsan csináltunk is egy kis hűtőt, ami igazolta ezt a mi esetünkben is
– magyarázta Varga Ferenc cégvezető.
Szerettek volna Mórahalmon terjeszkedni, de a tárgyalások közben az ásotthalmi Molnár család, akik az épületben korábban pékséget üzemeltettek, megkeresték a cégvezetőt és ajánlatot tettek neki, így döntöttek a határhoz közeli nagyközség mellett.
Így készül a pékáru a Varga pékségben – Fotók: Török János
– Közben belefutottam egy könyvbe, ami a kézműves technológiát foglalta össze. Nem szeretem a kézműves szót, hiszen Mórahalmon is kézzel készítjük a kenyeret. Ez technológiát és alapanyagokat jelent. A természet törvényeit tartjuk be. Létrehoztunk egy anyakovászt. A búzaszemben található tejsavbaktériumokat, vadélesztőket szaporítottuk el, olyan ökoszisztémát hoztunk létre, amit mi szabályozunk a hőmérséklettel, páratartalommal. A dagasztásainkat beoltjuk ezekkel a kovászokkal, de mivel nem rakunk bele se élesztőt, se adalékanyagokat, ezt gyorsan nem lehet csinálni. Legalább 24 órára berakjuk a 8 fokos hűtőbe. Az érési folyamat, átalakulás nem áll le, csak lelassul. Amikor kivesszük, van egy kenyerünk, ami 30-35 óra alatt készül el. Ez a kenyér ízvilágban, élvezeti értékben kiváló – beszélt a részletekről az ügyvezető.
Hozzátette, a pékségnek három lába lesz, a kenyér és a péksütemény, ami szintén szigorúan házi alapanyagokból készül és a szendvicsüzem. Igyekeznek helyi vállalkozókkal együttműködni.
A Varga pékség a tervek szerint június 7-én jelenik meg a boltokban az új termékekkel.