2021.01.15. 18:53
Top 100-ban a Saliverzum
Családi gazdaságként működnek.
Balástya – 2021.01.12. A balástyai Saliverzum bekerült a TOP100 termelő közé, neves éttermek ajánlásai lapján. Képen: Sándorné Bitó Éva férjével. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba
Nagy elismerés és megtiszteltetés, hogy bekerültünk a Magyar Konyha gasztronómiai magazin által szervezett szavazáson a legjobb alapanyagot előállító Top 100 termelőbe és az arról megjelent kiadványba
– mondta Sándor Viktória, a zöldségek, salátakülönlegességek, bébizöldségek, fűszernövények és ehető virágok vegyszermentes termesztésével foglalkozó balástyai Saliverzum Kft. ügyvezetője. A javaslatok neves budapesti éttermek híres séfjeitől érkeztek a különböző kategóriákban.
– A jövőben figyelni és vigyázni kell arra, hogy megfeleljünk a besorolással járó elvárásoknak, amire a 2019-ben kapott Aranyszalag minőségtanúsító védjegy is kötelez bennünket – tette még hozzá.
A cég a balástyai Gajgonya tanyai részen működik családi gazdaságként – már Viktória 6 hónapos kisfia is szedett növényt a fóliában –, benne dolgoznak szülei, Sándor Mihály és Sándorné Bitó Éva, valamint nővére és más közeli rokon. A szülők elmesélték: 12 évig dolgoztak egy zöldségkutatónak, majd egy fővárosi francia étterem biztatására fogtak minőségi minizöldségek és saláták termesztésébe fóliában és szabadföldön.
Mindenből több fajtát nevelnek. A vírus előtt közel 60 étteremnek szállítottak – remélik, a pandémia után ez folytatódik –, közte szegedinek és villányinak, de Budapest a fő célpont. Árujuk mindig frissen, mosva és csomagolva érkezik, és közvetlenül a felhasználóhoz kerül, kiiktatva a köztes kereskedelmet.