A 45 éves szegedi létesítményben 27 évig dolgozott Tamás Sándor

2020.03.31. 10:16

Uszodának épült, sportcsarnok lett belőle

Szeged városának ikonikus sportlétesítménye az újszegedi sportcsarnok, amelyben az elmúlt bő negyvenöt évben többek között hatalmas sportsikereknek, koncerteknek, cirkuszi attrakcióknak, politikai eseményeknek és színházi előadásnak is szem- és fültanúi lehettünk.

Becsei Dávid

Az elmúlt három évtizedben Tamás Sándor neve egybeforrt az újszegedi sportcsarnokkal. 1973-ban igazolt Szegedre, a Pick Szeged jogelődjének számító Szegedi Volánba. 1975 és 1979 között 47-szer lépett pályára a magyar férfikézilabda-válogatott mezében. 1980-tól a ’85-ös megszűnéséig a Délép játékosa volt, majd 1986-tól 1991-ig a Szeged SC utánpótlás szakágának vezetője volt. 1991-ben került a városi sportigazgatóság kötelékébe, ahol hat évig igazgatóhelyettesként dolgozott, majd a Szegedi Sport- és Fürdők Kft. újszegedi létesítményeinek lett a vezetője. 2018. december 31-én vonult nyugdíjba, azonban az újszegedi sportcsarnoktól, a szegedi sportélettől egyáltalán nem szakadt el, rendszeres látogatója a városi sporteseményeknek.

Eredetileg uszodának készült

Az újszegedi sportcsarnok építési munkálatait 1966–67-ben kezdték el. Később derült ki, hogy tervezési és talajproblémák adódtak, így az eredetileg uszodának tervezett küzdőteret befedték, és sportcsarnokként épült meg a létesítmény.

– Ahol manapság hétről hétre pályára lépnek a MOL-PICK Szeged és a Naturex-SZTE-Szedeák játékosai, oda eredetileg egy feszített víztükrű medencét terveztek. Tervezési és talajproblémák miatt viszont a tartópillérek megsüllyedtek, így újra kellett tervezni a teljes sportcsarnok biztonsági szerkezetét – avatta be lapunkat a részletekbe Tamás Sándor. – Nem bírta volna el a víz súlyát, ezért átalakították csarnokká, lefedték a medencét. A kezdetekben csak 1500 fős nézőtere volt a létesítménynek. A jelenlegi mobil lelátó helyén fix helyek voltak, míg feljebb egy galérián szurkolhattak. Ezt alakítottuk át 2001-ben úgy, hogy a két kapu mögött tíz-tíz méterrel meghosszabbítottuk a teret, és helyeket hoztunk létre a szurkolóknak, míg a hosszanti lelátót megmagasítottuk, és mobil lelátót is raktunk – világított rá azokra az intézkedésekre, amelyekre a megnövekedett érdeklődés miatt már mindenképpen szükség volt.

Kevesen tudják, de ahol jelenleg a küzdősportolók edzenek, ott régen a városi televízió körzeti stúdiója és egyéb helyiségei kaptak helyet. A televízió bővülő létszáma miatt volt szükség az udvaron két faházra is, ahol a műsorkészítők és a vezetőség dolgozott. Ahol jelenleg a MOL-PICK Szeged öltözői és egészségügyi szobái találhatók, a kezdetekben turistaszálloda működött. Az újszegedi sportcsarnok 1974. november 7-én nyitotta meg kapuit, amelyben először egy ifjúsági kézilabdatornát rendeztek meg.

Élőképekben sincs hiány. A MOL-PICK Szeged-szurkolók gyakran kitesznek magukért a rangadókon. Fotó: Faragó Imre

Eseménydús 45 év

Évente közel hatvan eseményt rendeztek Tamás Sándor munkássága alatt az újszegedi sportcsarnokban. Nemcsak sporteseményeket, hanem politikai gyűlések, temérdek koncert és cirkuszi attrakció is helyet kapott a programpalettán.

– A csarnok egyik legnagyobb eseménye az 1977-es Szeged–Barcelona mérkőzés volt, amikor először léptünk ki a nemzetközi porondra és a Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK) búcsúztattuk a spanyol sztárcsapatot – emlékezett vissza a mérkőzésre, amelyen ő is pályára lépett. – A szívem érthetően és egyértelműen a kézilabdásokhoz húz. Ahogyan ők, én is a sporiban éltem a mindennapjaimat. Különleges érzés a Pick első bajnoki címe Skaliczki László barátommal, vagy amikor másodedzője voltam a csapatnak és búcsúztattuk a Vlagyimir Maximov trenírozta CSZKA-t, de rendkívül boldogan emlékszem vissza a Szeviép Szeged női kosárlabdacsapatának sikereire vagy éppen a Vladan Matics fémjelezte bajnokcsapatra. 19 évig folyamatosan a Szőke Tisza táncversenynek is otthona voltunk munkám során. Viccesen már megjegyezték, akár be is állhatnék, úgyis annyit láttam már, tuti, tudom a lépéseket – mesélte nevetve.

Tamás Sándor (jobbról) szinte minden rendezvényen ott volt az elmúlt 27 évben.
Fotó: Faragó Imre

Épül az utód

A Felső Tisza-parton, az Etelka sori, korábbi SZEOL-pályán már épül a több mint 8 ezer férőhelyes Pick Aréna, amely komoly tehermentesítője lehet az edzésektől, meccsektől és egyéb programoktól zsúfolt újszegedi sportcsarnoknak.

– Várom már nagyon, hogy elkészüljön. Láttam a látványtervet, gyönyörű és hatalmas lesz. Nem irigylem az üzemeltetőt, hogy megtöltse időről időre, de ebben okozhat könnyebbséget, hogy többfunkciós lesz, így nagyobb és komolyabb helyet adhat majd a sportrekreációnak profi és amatőr szinten egyaránt, ahogyan azt remekül alkalmazzák a debreceni Nagyerdei Stadionban, ahol egy elképesztően felszerelt egészségügyi központot is kialakítottak. A kézilabda­-akadémia kapcsán a kollégium is jól működhet, ahogyan a kisebb meccseken majd a munkacsarnok is – tekintett a jövőbe Tamás Sándor, aki 27 éven keresztül felelt csapatával az újszegedi sportcsarnok rendezvényeiért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában