3,5 milliárdból építenek biobankot, 3 milliárd értékben berendezéseket kaptak

2020.01.21. 14:04

A személyre szabott gyógyítás alapkövét tették le Szegeden

Az országban először Szegeden építenek biobankot, amelyhez egy külföldi alapítvány 3 milliárd forint értékű műszert adományoz. Hamarosan indul az építkezés, az épület kialakítását az egyetem saját forrásból fedezi, a beruházás várhatóan tavasz végére készül el.

Kiss Anna

Szeged, 20200121. Szegedi Tudományegyetem biobankjának alapkõletételi ünnepsége. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Az országban először a Szegedi Tudományegyetem csatlakozott az európai biobank infrastrukturális hálózatához, ez pedig új lehetőségeket biztosít az SZTE számára, ami hazánk és akár a régió vezető biobankjává válhat.

Minőségi ugrás

– Ez minőségi ugrást jelent azokban a kutatásfejlesztési tevékenységekben, amelyek humán többletminták felhasználására épülnek. Egy-egy betegség megértéséhez szükség van ahhoz, hogy a betegség által érintett szövetből mintát vegyenek az orvosok. Ezeket a begyűjtött mintákat a biokutatásban dolgozó orvosok rendelkezésére bocsátják, akik különböző módszerekkel mélyrehatóan tudják vizsgálni a betegséget – közölte Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese tegnap a biobank alapkövének letételén. Mindezek lehetővé tehetik később akár új gyógyszerek, diagnosztikai és terápiás eljárások kidolgozását is.

Modern berendezéscsoport érkezik

Mintegy 3,5 milliárd forintból jön majd létre az a komplexum a Petri Gábor Klinikai Tömb udvarán, amelyhez a Spartacus Cancer Foundation Alapítvány a világ élvonalába tartozó modern, robotizált, automata mintatárolót adományozott az egyetem számára. Ennek értéke meghaladja a 3 milliárdot, és 19 millió minta tárolására alkalmas. Széll Mártától megtudtuk, a tervek szerint tavasszal érkezik meg Szegedre a világ legkorszerűbb infrastrukturális berendezése. Ezt egy jelenleg is meglévő épületben helyezik el, azonban ahhoz, hogy az ingatlan képes legyen a műszer befogadására, az egyetem az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával átépíti azt.

 

Fókuszban a daganatos betegségek

A biobankkal a személyre szabott orvoslás egyik legfontosabb feltétele lesz adott, ami hozzájárul a jobb egészségügyi ellátáshoz, a betegségek koraibb felismeréséhez, továbbá a gyorsabb, eredményesebb és hatékonyabb onkológiai kutatás-fejlesztésnek és más terápiás fejlesztéseknek is. Széll Márta azt mondta, a mintavizsgálatok kiemelten érintik majd a daganatos betegségeket, hiszen ezek kezelésében a legnagyobb áttörést a személyre szabott gyógyítás hozhatja majd.

A rektorhelyettes hozzátette, fontos, hogy a betegek fizikai mintájának gyűjtése nem jelent igazi értéket, csak akkor, ha a kezelést végző orvosok az összes klinikai adatot a kutatók rendelkezésére bocsátják a betegségről, hiszen arra csakis így tudják megtalálni a megfelelő gyógymódot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában