Döntés még nincs, de gazdaságossági szempontból van ilyen terv

2019.11.22. 18:17

A Cseresnyés kollégium konyhabezárásán gondolkoznak

Híre futott a Facebookon, hogy Hódmezővásárhelyen bezárják a Cseresnyés kollégium konyháját. Intézmény megnevezése és konkrét időpont nélkül Márki-Zay Péter polgármester is beszélt erről az egyik videójában. Azt mondta, döntés még nincs.

Kovács Erika

A Cseresnyés kollégiumban működik a Hód-Menza Kft. 1-es telephelye. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

A közösségi oldalon több bejegyzésben is azt lehetett olvasni, hogy bezár a Cseresnyés kollégium konyhája. Többen is kifejezték aggodalmukat, hogy mi lesz így a kollégiumba járó diákokkal, és mi lesz a dolgozók sorsa.

A kérdéssel Márki-Zay Péter is foglalkozott a november 10-i videójában: „Gazdaságossági szempontból régi vágya a Hód-Menza Kft. és a HMSZ Zrt. vezetésének, hogy csökkenti azon telephelyei számát, ahol nemcsak ételmelegítés, hanem ételfőzés is történik. Ezzel igen jelentős költséget tudnánk spórolni, illetve a munkaerő gondjaikat is enyhítené. Tehát lehet, hogy 1-2 emberrel kevesebb is elegendő, ha kevesebb telephelyen történik a főzés” – mondta. Hangsúlyozta, ennek a tervnek hatékonysági vonzata van, nem a leépítés a cél.

A Cseresnyés kollégiumban működik a Hód-Menza Kft. 1-es telephelye. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

– A Hódmenzánál kialakult veszteségünk legfőbb oka részben az, hogy az elmúlt 10 évben csak kétszer emelkedtek a térítési díjak. Másrészt pedig nehéz alacsonyabb költségszinten működtetni a rendszert, mivel túl sok a főzőhely, a telephely – tudtuk meg Kovács Páltól, a HMSZ Zrt. pénzügyi igazgatójától.

Hozzátette, az elmúlt évtizedben pont ezen okok miatt 3 telephelyet is bezártak.

– A racionalizálásokat – nagyon helyesen – a korábbi városvezetés is megtette. A közvetlen veszteségszintünk idén a jelenlegi számok alapján 40-50 millió forint körül áll. Ez így nem működhet tovább. Szakmailag nincs más megoldás, racionalizálni kell a telephelyeket – emelte ki.

Megjegyezte, hogy a Cseresnyés konyháját már többször is kritizálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Pince szinten található, nagyon régen volt felújítva, és Kovács szerint a főzőkapacitást a Kalmárban lehetne bővíteni.

Kovács Pál elmondta, az esetleges változásból sem a diákok, sem az ebédet rendelő lakosság nem érezne meg semmit, mivel a tálaló- és melegítőkonyha továbbra is működne. Megerősítette, a konyha bezárásáról még nem született döntés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában