A kormány garantálja a közbiztonságot

2019.09.23. 19:39

Pintér Sándor: A rendőrségen nem múlik a szegedi gazdaságfejlesztés

A 2010-es kormányváltás óta jelentősen javult az ország bűnügyi helyzete – mondta szegedi fórumán Pintér Sándor belügyminiszter. A regisztrált bűncselekmények száma 430 ezerről 187 ezerre csökkent. A felderítési mutató pedig 40 százalékról 60 százalékra emelkedett. A Belügyminisztériumban jövőre megkezdik az új szegedi rendőrkapitányság tervezését, de ehhez megfelelő terület is kellene a városban.

Pintér Sándor belügyminiszter Szegeden tartott lakossági fórumot. Fotó: Török János

Fotó: Frank Yvette [email protected]

A rendőrség messzemenően garantálja az ország biztonságát – mondta szegedi fórumán Pintér Sándor. A belügyminiszter arra emlékeztetett, hogy tavaly 187 ezerre csökkent a regisztrált bűncselekmények száma és idén valószínűleg folytatódik ez a tendencia. A tárcavezető arra számít, hogy év végéig legfeljebb 160 ezer bűncselekményt követnek el az országban. A felderítési mutató is impozáns: 40 százalékról 60 százalékra emelkedett. A szegedi rendőrök pedig kiemelkedő munkát végeztek: Csongrád megye székhelyén 70 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, részben a fokozott határvédelem miatt. A felderítési mutató pedig meghaladja a 80 százalékot. Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a kormány, a belügyi vezetés a közbiztonság garantálásával tudja támogatni a szegedi fejlesztéseket. – Nyugodtan belevághat Nemesi Pál polgármesterjelölti programjába, a rendőrségen nem fog múlni ennek sikere – hangsúlyozta a tárcavezető.

Új kapitányság épülhet

A Szegedi Rendőrkapitányság épülete elavult, veszélyes, ezért a Belügyminisztériumban jövőre megkezdődik az új épület tervezése. Egyelőre arra várnak, hogy egy minden szempontból megfelelő területet kapjanak a várostól. Rámutatott: egy külvárosi telek számukra nem megfelelő, mert minden városrészben egyformán szeretnének jelen lenni. Ha pedig nem kapnak megfelelő telket, akkor a régi kapitányság helyén építik fel az új épületet, ebben az esetben azonban meg kell oldani az rendőrök ideiglenes elhelyezését.

Pintér Sándor belügyminiszter Szegeden tartott lakossági fórumot. Fotó: Török János

Fehéredik a gazdaság

Az elmúlt években végrehajtott kormányzati informatikai fejlesztések miatt drasztikusan csökkent az eltitkolt adó mértéke, 34 százalékról 9 százalékra – folytatta a belügyminiszter. Október 13-án ezért azt kell mérlegelni a választóknak, hogy az országos teljesítményhez viszonyítva Szeged teljesítményével elégedettek-e. Pintér Sándor arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy a kormány 2012-ben 25 milliárd forintos adósságállománytól szabadította meg az önkormányzatot.

Elköltöztetnék a Mars téri buszpályaudvart

Nem szabad csak a körtöltésen belül gondolkodni – erről már Nemesi Pál polgármesterjelölt beszélt. A Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta: Szeged csak akkor válhat regionális gazdasági központtá, ha a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével biztosítják a munkavállalók mobilitását. Szükség van ezért a harmadik hídra és egy intermodális csomópontra, amit a Mars téri buszpályaudvar elköltöztetésével a vasútállomás mellett hoznának létre.

 

Pintér Sándor szerint a rendőrségen nem fog múlni a gazdaságfejlesztés sikere. Fotó: Török János

Bővítenék a kamerarendszert

A lakossági fórum után Pintér Sándor tartott egy rövid sajtótájékoztatót, ahol reagált Nemesi Pál felvetésére, ami szerint úgy bővítenék ki a szegedi térfigyelőrendszereket, hogy a lakótelepi házak lépcsőházaiba is telepítenének kamerákat. A belügyminiszter elmondta, hogy a rendőrség jellemzően a közúti kamerarendszereket üzemelteti.

– A városokon belül ezt az önkormányzatok végzik és, ha a lakók is beleegyeznek, akkor elképzelhető ez a megoldás is – fogalmazott, és hozzátette, hogy egy ilyen rendszer kiépítésének komoly visszatartó ereje is lehet.

Érdeklődők Pintér Sándor szegedi lakossági fórumán. Fotó: Török János

Korábban írtuk:

Míg 2010-ben 430 ezer bűncselekmény történt az országban, tavaly mindössze 187 ezer – mondta szegedi látogatásán Pintér Sándor belügyminiszter. A prognózisok szerint idén folytatódik a bűncselekmények számának csökkenése, a tárcavezető szerint legfeljebb 160 ezret fognak év végéig regisztrálni.

A felderítési mutató 40 százalékról több mint 60 százalékra emelkedett. A szegedi rendőrök teljesítménye kiemelkedő, 70 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, részben a fokozott határvédelem miatt. A bűncselekmények felderítési mutatója a 80 százalékot is meghaladja a megyeszékhelyen.

Nemesi Pálhoz fordulva a belügyminiszter elmondta: nyugodtan belevághat a gazdasági fejlesztésbe, ha a szavazók ehhez hozzásegítik, a rendőrségen és a közbiztonságon nem fog múlni az, hogy végrehajtható legyen. „Mi a biztonságot messzemenően garantáljuk.”

Cikkünket frissítjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában