2,5 milliárdos számlázási csalást leplezett le a NAV

Feladatmegosztás zajlott a bűnözök között.

Delmagyar.hu

Sikeresen megakadályozta egy számlázási láncokat működtető bűnszervezet tevékenységét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága. A bűnszervezet irányítói több fiktív számlázási hálózatot alakítottak ki, amelyek segítségével jogosulatlanul csökkentették adófizetési kötelezettségüket. A csalásban rokonaik is részt vettek, valamint két könyvelő és egy ügyvéd is közreműködött. Ezzel mintegy 2,5 milliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek.  A NAV nyomozói vagyonbiztosítási intézkedéseik során a teljes kárt megtérítették. 

számlázás, csalás, NAV
Lefoglaltak 80 millió forint készpénzt is. Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal 

A bűnözői csoport tagjai között feladatmegosztás zajlott, strómanokat szerveztek be, fiktív számlákat állítottak ki, és banki tranzakciókat bonyolítottak le. A nyomozás során több mint hárommilliárd forint értékű vagyontárgyat zároltak, köztük egy 600 millió forintos luxusvillát, valamint lefoglaltak 80 millió forint készpénzt. A dél-alföldi pénzügyi nyomozók eddig 24 gyanúsítottat hallgattak ki, 8 fő letartóztatását – köztük két könyvelőt – elrendelte a bíróság.

Az eljárás költségvetési csalás és bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt folyik, a NAV közleményében megjegyezte, hogy az ügyben további gyanúsítások várhatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában