Most hat határsértőt kaptak el

Suki Zoltán

Visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Fotó: Csudai Sándor

Hétfőn összesen hat határsértőt tartóztattak fel az országban a rendőrök – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán és török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos  magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az MTI arról számolt be, hogy a korábbi, konzervatív brit kormány Ruandával kötött, az illegálisan a szigetországba érkező menedékkérők áttelepítését szolgáló megállapodása több mint 700 millió fontjába (273 milliárd forint) került az adófizetőknek. Erről Yvette Cooper brit belügyminiszter beszélt a londoni parlamentben. Az új, munkáspárti kormány belügyi tárcavezetője a programot „az adópénzek megdöbbentő pazarlásának” nevezte. Keir Starmer miniszterelnök kormánya eltörölte a programot. A konzervatív kormány 2022 tavaszán kötött államközi szerződést Ruandával arról, hogy a brit határokat illegálisan átlépő, embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérőket a közép-afrikai ország befogadja. A jogi és parlamenti csatározások miatt azonban az áttelepítési program a konzervatív kormány távozásáig nem indult el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában