delmagyar.hu podcast

2024.07.16. 16:30

Húsz másodpercenként riasztják most a mentőket

Timár Kriszta

Rengeteg dolguk van a hőség miatt most a mentőknek. Illusztráció: Török János

Az extrém hőség megterheli még az egészséges emberi szervezetet is, a krónikus betegséggel küzdők és az idősek azonban az átlagosnál is jobban megszenvedik a több mint egy hete tartó hőhullámot. A mentőknek ilyenkor az átlagosnál lényegesen több munkájuk van, hétfőn azonban kiugróan magas esetszámot regisztráltak. Ennek okairól beszélgettünk Hangai Józseffel, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársával, illetve az is szóba került, mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt.

Húsz másodpercenként indul egy autó menteni

–  Hétfőn országosan 4557 riasztás érkezett a mentők felé. Ez az előző év azonos napjához viszonyítva közel 27 százalékos többletet jelent. Ez a nap volt az eddigi rekord mentés szempontjából a mostani hőhullámban: átlagosan 20 másodpercenként indult egy autó –  ismertette a döbbenetes statisztikát Hangai József. Hozzátette, vármegyei szinten is több mint 20 százalékos az esetszám növekedés.

–  Főleg a krónikus betegségek akkut fellángolásával találkozunk, ami szintén sok esetben a hőségnek köszönhető, viszont nem kifejezetten a meleg okozta rosszullétet jelenti. Utóbbi kapcsán az a tapasztalat, hogy az emberek szervezete eddig még viszonylag jól kompenzálta a hőséget, mostanra azonban elfogytak a tartalékok. Ez okozhatta a hétfői hirtelen esetszám növekedést, amikor több hőkimerült, illetve hőgutát kapott beteggel is találkoztunk – mondta.

Elfogyott a szervezetünk minden tartaléka

Hangai József rámutatott, ebben az időben már lakásban is lehet valaki rosszul a melegtől, nem csak utcán –  mindkét esettel találkoztak a hét első napján. Olyan is akadt, aki a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás miatt lett rosszul, de olyan is, aki elesett az udvaron és néhány órát töltött a napon.

A szervezetet érő tartós, nagy meleg, esetleg még fizikai munkával is párosítva egy idő után kimeríti a szervezetet és felborul a folyadék- vagy ionháztartás, ami különféle szervi rendellenességeket is tud okozni. A legveszélyeztetettebbek a kisgyermekek, akik még rengeteget párologtatnak légzéssel, ezért különösen oda kell figyelni folyadékbevitelükre, illetve az idősek, akik nem érzik a szomjúságot. – Általánosságban elmondható, hogy minden 10 kilogramm testtömegre legalább 4 deciliter folyadék fogyasztása javasolt. Ez azt jelenti, hogy ebben a hőségben akár 4 liter folyadék sem számít soknak egy átlagos testfelépítésű felnőttnek. Ez legyen alkohol- és cukormentes, illetve minden ilyen ital ezen a mennyiségen felül kalkulálandó – hívta fel a figyelmet Hangai József.

Így kerülheti el a bajt

Ebben a hőségben érdemes a legmelegebb órákat hűvös, légkondicionált helyiségben tölteni. A berendezést azonban ilyenkor mindössze 3-5 fokkal állítsuk a külső hőmérséklet alá, hiszen ez nem okoz hirtelen lehűlést, megfázást, ha bemegyünk a lakásba, illetve onnan kilépve a meleg sem okoz hirtelen vérnyomásesést az erek kitágulása miatt. Aki pedig megteheti, a kora reggeli vagy a késő délutáni órákban induljon csak útnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában