Helyi kék hírek

2024.06.30. 14:45

Húsz illegális migránst kaptak el

Suki Zoltán

20230905 Röszke Az ideiglenes biztonsági határzár Röszke közelében. Fotó: Csudai Sándor (CSS) OrigoCsak a magyar kerítés nem tetszett az uniónak.

Fotó: Csudai Sándor / Illusztráció

Szombaton összesen húsz határsértőt tartóztattak fel a rendőrök az országban – tájékoztatott vasárnap az Országos Rendőr-főkapitányság. A húsz határsértőből tízet Bács-Kiskun vármegyében Hercegszántón, és szintén tízet Csongrád-Csanád vármegyében, Ásotthalmon találtak. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor szír, afgán és török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Ugyanaznap a határkerítés csongrád-csanádi szakaszán négy csoportban 25 embert akadályoztak meg abban, hogy Magyarországra lépjen. 

Arról pedig már a miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt az M1 műsorában, hogy az illegális bevándorlók tevékenysége veszélyt jelent a helyi közrendre és közbiztonságra. 

Bakondi György szerint az illegális bevándorlás Európa-szerte nagy kérdés; a küszöbön álló magyar európai uniós elnökségnek is az egyik fő kérdése a külső határok őrizete, az illegálisan, erőszakosan érkezők távoltartása, illetőleg útnak indulásuk megnehezítése vagy éppen megelőzése. Bakondi György kitért arra is, hogy a határkerítések mindegyike pozitív megítélésű volt, kivéve a magyart, amely első pillanattól kezdve rendkívüli politikai támadások kereszttüzébe került. Amikor a lett kerítés megépült, az EU biztosa odament és azt mondta, hogy az "a demokráciát védelmezi" – emlékeztetett a tanácsadó. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában